Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe besmettingen op Limburgse nertsenfarms

Geplaatst opdonderdag 9 juli 2020 - 20:12

Opnieuw zijn bij nertsenbedrijven in Limburg besmettingen vastgesteld met het coronavirus. Het gaat om een bedrijf in Ospel (met 6400 moederdieren) en een bedrijf in Vredepeel (met 12.500 moederdieren).

De bedrijven worden zo snel mogelijk geruimd, meldt het ministerie van VWS. De besmettingen zijn ontdekt door het zogeheten early warning monitoringssysteem. Daarmee worden wekelijks kadavers getest op het virus.

Brabant en Limburg
In totaal zijn nu 22 nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard. Alle dieren op de twintig al bekende besmette bedrijven zijn geruimd. Het gaat daarbij vooral om bedrijven in Noord-Brabant, dicht tegen de provinciegrens met Limburg aan. Maar ook op twee Limburgse nertsenhouderijen werd het coronavirus al eerder vastgesteld. Het gaat om twee bedrijven van dezelfde eigenaar, in Castenray en Ysselsteyn.

Lees ook: Met coronavirus besmette nertsen in Castenray geruimd

Maatregelen
Om verdere verspreiding tegen te gaan heeft het kabinet al een landelijk vervoersverbod voor nertsen ingesteld, evenals een bezoekersverbod in stallen en een streng hygiëneprotocol. Op twee bedrijven is aannemelijk dat het virus is overgegaan van nerts op de mens.

Verbod
In 2024 wordt een verbod op nertsenhouderijen van kracht. Nu werkt het kabinet aan een regeling waarmee bedrijven vrijwillig eerder kunnen stoppen.

Lees ook: Stoppersregeling nertsenhouderij pas in augustus klaar

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen