Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe ademtest voorspelt astma bij jonge kinderen

Geplaatst opdonderdag 15 januari 2015 - 10:37

Een nieuwe ademtest kan veel nauwkeuriger voorspellen of jonge kinderen astma zullen ontwikkelen. Dat hebben wetenschappers van het Maastricht UMC+ aangetoond.

Tot op heden was het nog niet mogelijk om deze longziekte bij jonge kinderen betrouwbaar te voorspellen.

Onnodige medicatie
Peuters die nu kampen met chronische luchtwegklachten - liefst 40 procent van alle kinderen tot zes jaar krijgt er mee te maken - krijgen vaak medicatie voorgeschreven. Twee derde van die kinderen blijkt op 6-jarige leeftijd uiteindelijk echter helemaal geen astma te onwikkelen en krijgt dus onnodig medicatie voorgeschreven. De nieuwe ademtest kan dat in de toekomst voorkomen.

Onderzoek
Maastrichtse wetenschappers analyseerden de uitademingslucht van meer dan tweehonderd kinderen in de leeftijd van twee tot vier jaar die last hadden van een piepende ademhaling. Daarnaast werd ook een genetische analyse uitgevoerd van een bloedmonster om de ontstekingsactiviteit te bepalen.

Betrouwbare voorspelling
Op de leeftijd van zes jaar werd vervolgens de diagnose gesteld. 76 kinderen bleken uiteindelijk astma te hebben ontwikkeld. In negentig procent van de gevallen konden de onderzoekers voorspellen welke kinderen de ziekte wel zouden krijgen en welke niet.

Besparing
"Deze test is een welkome aanvulling op de huidige diagnostiek", zegt kinderlongarts Edward Dompeling van Maastricht UMC+. "Kinderen die uiteindelijk geen astma ontwikkelen, krijgen vaak wel astmamedicatie voorgeschreven. Dat kost niet alleen geld, maar deze geneesmiddelen hebben ook geen enkel effect op de virale infecties die deze kinderen hebben."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Streep door kindcentrum in Heerlen
Anderhalf miljoen voor UMC+ in onderzoek Alzheimer
AZM peilt mening patiënten en bezoekers
AZM stelt richtlijn op voor orgaandonatie na euthanasie
Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen