Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe ademtest voorspelt astma bij jonge kinderen

Geplaatst opdonderdag 15 januari 2015 - 10:37

Een nieuwe ademtest kan veel nauwkeuriger voorspellen of jonge kinderen astma zullen ontwikkelen. Dat hebben wetenschappers van het Maastricht UMC+ aangetoond.

Tot op heden was het nog niet mogelijk om deze longziekte bij jonge kinderen betrouwbaar te voorspellen.

Onnodige medicatie
Peuters die nu kampen met chronische luchtwegklachten - liefst 40 procent van alle kinderen tot zes jaar krijgt er mee te maken - krijgen vaak medicatie voorgeschreven. Twee derde van die kinderen blijkt op 6-jarige leeftijd uiteindelijk echter helemaal geen astma te onwikkelen en krijgt dus onnodig medicatie voorgeschreven. De nieuwe ademtest kan dat in de toekomst voorkomen.

Onderzoek
Maastrichtse wetenschappers analyseerden de uitademingslucht van meer dan tweehonderd kinderen in de leeftijd van twee tot vier jaar die last hadden van een piepende ademhaling. Daarnaast werd ook een genetische analyse uitgevoerd van een bloedmonster om de ontstekingsactiviteit te bepalen.

Betrouwbare voorspelling
Op de leeftijd van zes jaar werd vervolgens de diagnose gesteld. 76 kinderen bleken uiteindelijk astma te hebben ontwikkeld. In negentig procent van de gevallen konden de onderzoekers voorspellen welke kinderen de ziekte wel zouden krijgen en welke niet.

Besparing
"Deze test is een welkome aanvulling op de huidige diagnostiek", zegt kinderlongarts Edward Dompeling van Maastricht UMC+. "Kinderen die uiteindelijk geen astma ontwikkelen, krijgen vaak wel astmamedicatie voorgeschreven. Dat kost niet alleen geld, maar deze geneesmiddelen hebben ook geen enkel effect op de virale infecties die deze kinderen hebben."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Streep door kindcentrum in Heerlen
Anderhalf miljoen voor UMC+ in onderzoek Alzheimer
AZM peilt mening patiënten en bezoekers
AZM stelt richtlijn op voor orgaandonatie na euthanasie
Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen