Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe aanpak voor benoemen wethouders en raad Brunssum

Geplaatst opwoensdag 11 april 2018 - 10:11

De gemeenteraad van Brunssum heeft dinsdagavond ingestemd met een nieuwe aanpak voor het benoemen van kandidaat-wethouders en raadsleden.

Doel van de nieuwe procedure is de integriteit te bevorderen. De gangbare procedure in de gemeente stond vooral onder druk door de ophef rondom wethouder Jo Palmen.

Lees ook: ACHTERGROND: Wat staat er in het rapport over Palmen

Burgemeester
​Integriteitsrisico's van nieuwe wethouders worden standaard door een extern bureau in kaart gebracht. In Brunssum is het vanaf nu mogelijk om, wanneer er na die analyse nog sprake is van een risico, een stap verder te gaan. De burgemeester kan dan samen met een nieuw te vormen commissie, die bestaat uit drie raadsleden, een risico-analyse maken.

De nieuwe procedure wordt in de lopende formatiebesprekingen al toegepast. Uiteindelijk bepaalt de gemeenteraad of een kandidaat-wethouder benoemd kan worden.

Lees ook: Rechter krijgt grotere rol bij integriteit in gemeenten

Raadsleden
Ook voor het benoemen van kandidaat-raadsleden wordt de procedure gewijzigd. Aan hen kan voortaan een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) worden gevraagd. Ook wordt het mogelijk om een risico-analysegesprek met een externe deskundige aan te vragen.

'Zachte' integriteitsfactoren
Verder start de gemeente met een zogeheten Pilot Deugdzaam Bestuur. Die moet problemen rondom 'zachte' integriteitsfactoren tackelen. Dat gaat bijvoorbeeld om omgangsvormen. Die zijn volgens de raad lastiger aan te wijzen dan 'harde' factoren zoals belangenverstrengeling en financiële belangen. Raadsleden leren via de pilot de komende jaren integriteitsfactoren te beoordelen door er met elkaar over te discussiëren.

Lees ook: Leers wil proef met 'moraliteitstoets' voor wethouders

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen