Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe aanpak voor benoemen wethouders en raad Brunssum

Geplaatst opwoensdag 11 april 2018 - 10:11

De gemeenteraad van Brunssum heeft dinsdagavond ingestemd met een nieuwe aanpak voor het benoemen van kandidaat-wethouders en raadsleden.

Doel van de nieuwe procedure is de integriteit te bevorderen. De gangbare procedure in de gemeente stond vooral onder druk door de ophef rondom wethouder Jo Palmen.

Lees ook: ACHTERGROND: Wat staat er in het rapport over Palmen

Burgemeester
​Integriteitsrisico's van nieuwe wethouders worden standaard door een extern bureau in kaart gebracht. In Brunssum is het vanaf nu mogelijk om, wanneer er na die analyse nog sprake is van een risico, een stap verder te gaan. De burgemeester kan dan samen met een nieuw te vormen commissie, die bestaat uit drie raadsleden, een risico-analyse maken.

De nieuwe procedure wordt in de lopende formatiebesprekingen al toegepast. Uiteindelijk bepaalt de gemeenteraad of een kandidaat-wethouder benoemd kan worden.

Lees ook: Rechter krijgt grotere rol bij integriteit in gemeenten

Raadsleden
Ook voor het benoemen van kandidaat-raadsleden wordt de procedure gewijzigd. Aan hen kan voortaan een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) worden gevraagd. Ook wordt het mogelijk om een risico-analysegesprek met een externe deskundige aan te vragen.

'Zachte' integriteitsfactoren
Verder start de gemeente met een zogeheten Pilot Deugdzaam Bestuur. Die moet problemen rondom 'zachte' integriteitsfactoren tackelen. Dat gaat bijvoorbeeld om omgangsvormen. Die zijn volgens de raad lastiger aan te wijzen dan 'harde' factoren zoals belangenverstrengeling en financiële belangen. Raadsleden leren via de pilot de komende jaren integriteitsfactoren te beoordelen door er met elkaar over te discussiëren.

Lees ook: Leers wil proef met 'moraliteitstoets' voor wethouders

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen