De gemeenteraad van Brunssum heeft dinsdagavond ingestemd met een nieuwe aanpak voor het benoemen van kandidaat-wethouders en raadsleden.
Doel van de nieuwe procedure is de integriteit te bevorderen. De gangbare procedure in de gemeente stond vooral onder druk door de ophef rondom wethouder Jo Palmen.
Lees ook: ACHTERGROND: Wat staat er in het rapport over Palmen
Burgemeester
Integriteitsrisico's van nieuwe wethouders worden standaard door een extern bureau in kaart gebracht. In Brunssum is het vanaf nu mogelijk om, wanneer er na die analyse nog sprake is van een risico, een stap verder te gaan. De burgemeester kan dan samen met een nieuw te vormen commissie, die bestaat uit drie raadsleden, een risico-analyse maken.
De nieuwe procedure wordt in de lopende formatiebesprekingen al toegepast. Uiteindelijk bepaalt de gemeenteraad of een kandidaat-wethouder benoemd kan worden.
Lees ook: Rechter krijgt grotere rol bij integriteit in gemeenten
Raadsleden
Ook voor het benoemen van kandidaat-raadsleden wordt de procedure gewijzigd. Aan hen kan voortaan een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) worden gevraagd. Ook wordt het mogelijk om een risico-analysegesprek met een externe deskundige aan te vragen.
'Zachte' integriteitsfactoren
Verder start de gemeente met een zogeheten Pilot Deugdzaam Bestuur. Die moet problemen rondom 'zachte' integriteitsfactoren tackelen. Dat gaat bijvoorbeeld om omgangsvormen. Die zijn volgens de raad lastiger aan te wijzen dan 'harde' factoren zoals belangenverstrengeling en financiële belangen. Raadsleden leren via de pilot de komende jaren integriteitsfactoren te beoordelen door er met elkaar over te discussiëren.
Lees ook: Leers wil proef met 'moraliteitstoets' voor wethouders