Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwbouw en renovatie middelbare scholen Heerlen

Geplaatst opdinsdag 25 mei 2021 - 18:50

Heerlen gaat fors investeren in nieuwbouw en renovatie van een aantal middelbare scholen.

Prijskaartje
Zo krijgen het Herlecollege, het Grotiuscollege en de Vrijeschool Parkstad compleet nieuwe gebouwen. Het Bernardinuscollege wordt bij de tijd gebracht en opgeknapt, met respect voor het erfgoed dat het monumentale schoolgebouw aan de Akerstraat is. Wethouder Jordy Clemens (SP) denkt dat het om een investering gaat van 40 tot 50 miljoen euro. Al wordt het precieze bedrag pas duidelijk bij de uitwerking van de plannen.

Gemeentelijke taak
"Met deze aanpak kunnen we in ieder geval een paar decennia vooruit. Wij zijn als gemeente verantwoordelijk voor schoolgebouwen. Ik ben trots op dit pakket", aldus Clemens. Volgens de wethouder voldoen het Herlecollege (vmbo-praktijkonderwijs) en het Grotiuscollege (mavo, havo, atheneum en gymnasium) niet meer aan de eisen die in deze tijd worden gesteld aan schoolgebouwen.

Binnenstad
Bovendien willen het Grotiuscollege en de Vrijeschool Parkstad nauwer samenwerken vanuit één locatie, op een centrale plek die goed te bereiken is met het openbaar vervoer. "Dat nieuwe passende schoolgebouw komt in het centrum. Al hebben we nog geen specifieke lokatie op het oog", zo wethouder Clemens. "Het past in ieder geval bij onze grote wens om het onderwijs terug te halen naar de binnenstad." Het gemeentebestuur is daartoe eveneens in gesprek met de Open Universiteit en Zuyd Hogeschool.

Lees ook: Onderwijs terug naar binnenstad speerpunt voor Heerlen

Integraal plan
Over waar het vernieuwde Herlecollege komt, moet ook nog een knoop worden doorgehakt. "Dat zou kunnen op de huidige locatie. Maar ook op een andere plek. Dat moeten we nog samen met het schoolbestuur bekijken", zo meldt wethouder Clemens. Eind juni wordt het Integraal Huisvestingsplan Voortgezet Onderwijs 2021-2036 besproken in de gemeenteraad. Daarin is de nieuwbouw en grootschalige renovatie opgenomen. Het is opgesteld samen met de besturen van de scholenkoepels LVO, SVO/PL en Citaverde.

Toekomstbestendig
"Met dit plan zorgen we tot in de lengte van jaren voor gezonde, duurzame en functionele schoolgebouwen", betoogt wethouder Clemens. Eerder investeerde de gemeente Heerlen al flink in het verbouwen en moderniseren van de scholen in Hoensbroek. Daarom richt dit huisvestingsplan zich vooral op de andere middelbare scholen in de gemeente.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen