Zuid-Limburg moet zich meer gaan richten op woningen waar behoefte aan is.
Dat laten de drie Zuid-Limburgse regio’s Maastricht-Heuvelland, Westelijke Mijnstreek en Parkstad Limburg vrijdag weten.
Amper krimp
"Het huidige woonbeleid is vooral gericht op bevolkingskrimp, maar daar is amper sprake van", zegt wethouder Carlo Vankan van Valkenburg aan de Geul. Hij is een van de kartrekkers die een nieuwe visie voorstaat. "Daarom moeten we woningen gaan bouwen waar behoefte aan is." Als voorbeelden noemt hij seniorenwoningen en studentenhuisvesting, maar ook woningen voor statushouders en arbeidsmigranten. "En starterswoningen uiteraard, daar is veel behoefte aan."
Ook wethouder Danny Hendrix van Stein beaamt dat er veel behoefte is aan goede woningen, met name ouderenwoningen.
Achterhaald idee
"In Zuid-Limburg geldt nu vooral de regel dat als je woningen wil bouwen, dat je dan ook woningen moet slopen. Dat idee is achterhaald", zegt Vankan over de Zuid-Limburgse Structuurvisie Wonen die sinds 2016 de boventoon voert. "Er is veel gesloopt. Nu is het tijd om woningen te bouwen waar behoefte aan is, op de plekken waar de vraag daadwerkelijk is."
Overstap
Het nieuwe beleid is gebaseerd op de huidige demografische ontwikkelingen en ontwikkelingen op de woningmarkt, zegt Vankan. "Vroeger gingen ouderen naar het bejaardenhuis. Dat is vandaag de dag niet meer zo", geeft Vankan aan. "Ze willen op zich wel naar een seniorenwoning in de buurt, maar die is er niet. Dus blijven ze in hun eigen gezinswoning." Door die seniorenwoning in de buurt wél te bouwen, verwacht de wethouder dat ouderen wel de overstap naar een andere woning maken. "Waardoor er dus een gezinswoning vrijkomt voor een gezin dat nu min of meer noodgedwongen in een flatje zit met twee kinderen", geeft hij als voorbeeld.
Aan tafel
Zuid-Limburg telt zestien gemeenten met in totaal ongeveer 600.000 inwoners. "Binnenkort gaan we aan tafel om de plannen te bespreken", zegt Vankan. Door met elkaar samen te werken en het woonbeleid onderling af te stemmen is het de bedoeling dat binnen de Zuid-Limburgse gemeenten zo gericht mogelijk woningen naar behoefte worden gebouwd.
Klap
Streven is dat de gemeenteraden in december een klap geven op het nieuwe beleid. "Dan gaat het vanaf januari 2021 in", sluit Vankan af.