Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw woonbeleid voor Zuid-Limburg in de maak

Geplaatst opvrijdag 16 oktober 2020 - 11:43

Zuid-Limburg moet zich meer gaan richten op woningen waar behoefte aan is.

Dat laten de drie Zuid-Limburgse regio’s Maastricht-Heuvelland, Westelijke Mijnstreek en Parkstad Limburg vrijdag weten.

Amper krimp
"Het huidige woonbeleid is vooral gericht op bevolkingskrimp, maar daar is amper sprake van", zegt wethouder Carlo Vankan van Valkenburg aan de Geul. Hij is een van de kartrekkers die een nieuwe visie voorstaat. "Daarom moeten we woningen gaan bouwen waar behoefte aan is." Als voorbeelden noemt hij seniorenwoningen en studentenhuisvesting, maar ook woningen voor statushouders en arbeidsmigranten. "En starterswoningen uiteraard, daar is veel behoefte aan."

Ook wethouder Danny Hendrix van Stein beaamt dat er veel behoefte is aan goede woningen, met name ouderenwoningen.

Achterhaald idee
"In Zuid-Limburg geldt nu vooral de regel dat als je woningen wil bouwen, dat je dan ook woningen moet slopen. Dat idee is achterhaald", zegt Vankan over de Zuid-Limburgse Structuurvisie Wonen die sinds 2016 de boventoon voert. "Er is veel gesloopt. Nu is het tijd om woningen te bouwen waar behoefte aan is, op de plekken waar de vraag daadwerkelijk is."

Lees ook: Huizenmarkt in Limburg ondanks corona muurvast

Overstap
Het nieuwe beleid is gebaseerd op de huidige demografische ontwikkelingen en ontwikkelingen op de woningmarkt, zegt Vankan. "Vroeger gingen ouderen naar het bejaardenhuis. Dat is vandaag de dag niet meer zo", geeft Vankan aan. "Ze willen op zich wel naar een seniorenwoning in de buurt, maar die is er niet. Dus blijven ze in hun eigen gezinswoning." Door die seniorenwoning in de buurt wél te bouwen, verwacht de wethouder dat ouderen wel de overstap naar een andere woning maken. "Waardoor er dus een gezinswoning vrijkomt voor een gezin dat nu min of meer noodgedwongen in een flatje zit met twee kinderen", geeft hij als voorbeeld.

Aan tafel
Zuid-Limburg telt zestien gemeenten met in totaal ongeveer 600.000 inwoners. "Binnenkort gaan we aan tafel om de plannen te bespreken", zegt Vankan. Door met elkaar samen te werken en het woonbeleid onderling af te stemmen is het de bedoeling dat binnen de Zuid-Limburgse gemeenten zo gericht mogelijk woningen naar behoefte worden gebouwd.

Klap
Streven is dat de gemeenteraden in december een klap geven op het nieuwe beleid. "Dan gaat het vanaf januari 2021 in", sluit Vankan af.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen