Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw Waterakkoord moet Maaswater efficiënter verdelen

Geplaatst opzaterdag 1 augustus 2020 - 9:00

Waterschap Limburg, Rijkswaterstaat en drie Noord-Brabantse waterschappen werken aan een nieuw Waterakkoord. De nieuwe overeenkomst moet ervoor zorgen dat de waterschappen en het Rijk doelmatiger werken bij de verdeling van Maaswater.

Het huidige Waterakkoord stamt uit 1994. "Dat akkoord is aan vervanging toe", zegt Frans Verdonschot. Hij is hydroloog bij Waterschap Limburg.

Ballast
"In de overeenkomst van 1994 staat veel ballast die er niet meer toe doet", vult de waterkringloopdeskundige aan. "Er staat bijvoorbeeld in dat de waterschappen hun regionale stelsel op orde brengen." Omdat die werkzaamheden inmiddels zijn uitgevoerd, is het akkoord uit 1994 achterhaald.

Maaswater
Het nieuwe Waterakkoord gaat, net als het vorige convenant, over de verdeling van Maaswater. Ten zuiden van Maastricht wordt dat water vanuit de Maas richting de Zuid-Willemsvaart gestuurd. "Dat water in de Zuid-Willemsvaart wordt vervolgens verdeeld tussen Rijkswaterstaat, Waterschap Limburg en de Noord-Brabantse waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta en De Dommel", legt Verdonschot uit.

Die waterverdeling is nodig voor de scheepvaart op de Limburgse en Noord-Brabantse kanalen, voor de behoefte aan water in de natuur- en landbouwgebieden in deze provincies en voor voldoende water in de beken, die anders uitdrogen.

In het Waterakkoord van 1994 is afgesproken dat bij Lozen zes kubieke meter water per seconde de Zuid-Willemsvaart instroomt. "Dat is tussentijds al opgehoogd naar tien kubieke meter per seconde omdat we te weinig water hadden", weet de hydroloog. "Dat is het maximale wat we eruit konden halen."

Calamiteiten
De betere samenwerking tussen de waterschappen en het rijk is volgens Verdonschot nodig, omdat er tegenwoordig sneller geschakeld moet worden bij calamiteiten. "Als door extreme droogte Limburg meer water nodig heeft dan Noord-Brabant, moeten we dat sneller met elkaar kunnen afstemmen", legt de deskundige uit. "En als het extreem nat is, moet het overtollige water ook weer sneller afgevoerd kunnen worden."

Afspraken daarover komen in het nieuwe Waterakkoord. "Dat wordt dus iets minder technisch en iets meer beleidsmatig."

Rijkskanaal
Hoewel het over de waterverdeling in Limburg en Noord-Brabant gaat, zit toch Rijkswaterstaat ertussen. "Omdat de Zuid-Willemsvaart een rijkskanaal is", verduidelijkt Verdonschot. "Een paar zijtakken van de Zuid-Willemsvaart vallen ook onder de verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat en over de andere zijtakken gaan de vier waterschappen.

Streven is om eind 2020 de handtekeningen onder het nieuwe Waterakkoord te plaatsen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen