Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw Waterakkoord moet Maaswater efficiënter verdelen

Geplaatst opzaterdag 1 augustus 2020 - 9:00

Waterschap Limburg, Rijkswaterstaat en drie Noord-Brabantse waterschappen werken aan een nieuw Waterakkoord. De nieuwe overeenkomst moet ervoor zorgen dat de waterschappen en het Rijk doelmatiger werken bij de verdeling van Maaswater.

Het huidige Waterakkoord stamt uit 1994. "Dat akkoord is aan vervanging toe", zegt Frans Verdonschot. Hij is hydroloog bij Waterschap Limburg.

Ballast
"In de overeenkomst van 1994 staat veel ballast die er niet meer toe doet", vult de waterkringloopdeskundige aan. "Er staat bijvoorbeeld in dat de waterschappen hun regionale stelsel op orde brengen." Omdat die werkzaamheden inmiddels zijn uitgevoerd, is het akkoord uit 1994 achterhaald.

Maaswater
Het nieuwe Waterakkoord gaat, net als het vorige convenant, over de verdeling van Maaswater. Ten zuiden van Maastricht wordt dat water vanuit de Maas richting de Zuid-Willemsvaart gestuurd. "Dat water in de Zuid-Willemsvaart wordt vervolgens verdeeld tussen Rijkswaterstaat, Waterschap Limburg en de Noord-Brabantse waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta en De Dommel", legt Verdonschot uit.

Die waterverdeling is nodig voor de scheepvaart op de Limburgse en Noord-Brabantse kanalen, voor de behoefte aan water in de natuur- en landbouwgebieden in deze provincies en voor voldoende water in de beken, die anders uitdrogen.

In het Waterakkoord van 1994 is afgesproken dat bij Lozen zes kubieke meter water per seconde de Zuid-Willemsvaart instroomt. "Dat is tussentijds al opgehoogd naar tien kubieke meter per seconde omdat we te weinig water hadden", weet de hydroloog. "Dat is het maximale wat we eruit konden halen."

Calamiteiten
De betere samenwerking tussen de waterschappen en het rijk is volgens Verdonschot nodig, omdat er tegenwoordig sneller geschakeld moet worden bij calamiteiten. "Als door extreme droogte Limburg meer water nodig heeft dan Noord-Brabant, moeten we dat sneller met elkaar kunnen afstemmen", legt de deskundige uit. "En als het extreem nat is, moet het overtollige water ook weer sneller afgevoerd kunnen worden."

Afspraken daarover komen in het nieuwe Waterakkoord. "Dat wordt dus iets minder technisch en iets meer beleidsmatig."

Rijkskanaal
Hoewel het over de waterverdeling in Limburg en Noord-Brabant gaat, zit toch Rijkswaterstaat ertussen. "Omdat de Zuid-Willemsvaart een rijkskanaal is", verduidelijkt Verdonschot. "Een paar zijtakken van de Zuid-Willemsvaart vallen ook onder de verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat en over de andere zijtakken gaan de vier waterschappen.

Streven is om eind 2020 de handtekeningen onder het nieuwe Waterakkoord te plaatsen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen