Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw themakanaal: 24/7 vastelaovesmuziek, 365 dagen lang

Geplaatst opwoensdag 11 november 2020 - 11:11

L1 heeft sinds woensdag een nieuw themakanaal dat helemaal in het teken staat van de vastelaovend.

Tijdens de aftrap van het Limburgs vastelaovesseizoen, klokslag 11:11 uur, is ook L11AlaafRadio.nl gelanceerd. Op het reclamevrije internetradiostation is 24/7 en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen met af en toe een buut of een sketch.

Rijk vastelaovesarchief
De vele geluidsopnames uit het rijke archief van de regionale omroep zijn ook te horen op het nieuwe kanaal. "Je moet denken aan honderden cd's, elpees, cassettes, banden en glasplaten met daarop duizenden liedjes", aldus Tom Doesborg, redacteur vastelaovend van L1. "De collectie groeit uiteraard nog steeds, omdat liedjesmakers in Limburg jaarlijks tussen de 200 en 250 nieuwe nummers uitbrengen."

L1, opvolger van de ROZ en Omroep Limburg, bestaat op 24 december 2020 precies 75 jaar. "Een mooi moment om ons archief op orde te brengen en de pareltjes in ons archief bereikbaar te maken", aldus de vastelaoveskenner.

Alternatieve vastelaovend
Het begin van L11AlaafRadio sluit perfect aan bij het vastelaovesmotto van L1 dit seizoen: 'Veer laote dich neet in de steek'. Omdat Limburgers door de coronacrisis niet de vastelaovend kunnen vieren die ze gewend zijn, zoekt L1 naar alternatieven om de mensen toch bij de vastelaovend te betrekken. De afgelopen maanden is gebouwd aan een zender met bijna 4000 liedjes uit alle hoeken van Limburg.

"Ook liedjes uit de Duitse vastelaovesstad Keulen krijgen een plek op de zender. De liedjes van Kölsche bands en artiesten zijn al decennia lang een bron van inspiratie voor liedjesmakers in Limburg", aldus Doesborg.

Raad voor Cultuur en minister Slob positief
L1 kon de voorbereidingen enkele maanden geleden beginnen nadat de Raad voor Cultuur een positief advies gaf aan mediaminister Arie Slob. De minister heeft vervolgens toestemming gegeven voor L11AlaafRadio als nieuw aanbodkanaal van L1. De Raad voor Cultuur erkent in zijn advies het culturele en maatschappelijke belang van carnaval en het vieren daarvan voor Limburg.

Volgens de raad heeft een publieke regionale zender als L1 een belangrijke rol om deze cultuurvorm te tonen en te verspreiden. "Wanneer L11AlaafRadio als enige een grote unieke collectie Limburgstalige carnavalsmuziek uitzendt, toont het kanaal daarmee van toegevoegde waarde te zijn", aldus het advies van de raad.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen