Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw rapport: LVO én Inspectie krijgen draai om de oren

Geplaatst opvrijdag 14 december 2018 - 16:00

Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) en de Onderwijsinspectie hebben steken laten vallen bij het eindexamendebacle bij het VMBO Maastricht, waarbij 354 eindexamens ongeldig zijn verklaard.

Dat zijn de conclusies uit de vrijdag gepubliceerde rapporten van de Onderwijsinspectie en de Auditdienst Rijk (ADR). Die laatste keek naar het handelen van de Inspectie in het hele debacle.

Rapporten
Vrijdagmiddag zijn maar liefst elf rapporten verschenen. Een van de Auditdienst Rijk over het functioneren van de Inspectie van het Onderwijs. Elf van de Inspectie zelf: over de kwaliteit van het VMBO Maastricht, van negen andere scholen van LVO en over het functioneren van LVO’s bestuur en raad van toezicht.

Onvoldoendes
Zes afdelingen van het VMBO Maastricht zijn volgens de Onderwijsinspectie 'zeer zwak'. Ook een afdeling van het Sophianum in Gulpen wordt als 'zeer zwak' betiteld. Daarnaast zijn er nog zes afdelingen van de scholenkoepel die een onvoldoende scoren. De leerlingen en de ouders zijn hier de afgelopen weken over geïnformeerd.

Rapport ADR
Ook de Inspectie krijgt een flinke veeg uit de pan, zo blijkt uit het onderzoek van de ADR. Volgens de ADR heeft de Inspectie signalen over de misstanden van de ouders niet serieus genoeg genomen. Verder worden er vraagtekens gezet bij het voornemen in juni om de eindexamens ongeldig te verklaren.

Reactie LVO
"We betreuren het ten zeerste dat de Inspectie naast voldoendes, ook onvoldoendes heeft moeten geven. Het College van Bestuur is intensief betrokken bij het herstel van de afdelingen die het arrangement ‘zeer zwak’ hebben gekregen", laat de scholenkoepel in een reactie weten. LVO zegt verder dat ze voor een professionele en transparante kwaliteitscultuur gaan zorgen.

Reactie Teunissen
"Het is aan onderwijsminister Arie Slob en de Inspectie van het Onderwijs om toe te zien op de kwaliteit van het onderwijs en de onderwijsinstellingen, zoals stichting LVO, waar het VMBO deel van uitmaakt", zegt Hans Teunissen, gedeputeerde Ruimte en Onderwijs, in een verklaring.

Nu bekend is welke knelpunten aangepakt moeten worden, wil de provincie meedenken over oplossingen. "Hoewel wij als provincie geen formele rol hebben, dragen we bestuurlijk of ambtelijk graag bij", zegt Teunissen.

Eindexamendebacle
De schoolexamens van 354 leerlingen van het VMBO Maastricht werden in juni afgekeurd door de Onderwijsinspectie. Die keurde vlak voor de diploma-uitreiking alle examens af omdat de school grote fouten had gemaakt. Niet alleen was er sprake van veel lesuitval, ook maakten leerlingen een deel van de toetsen niet en bleken stages niet voldoende afgerond.

Lees ook: VMBO Maastricht: op enkeling na iedereen geslaagd

'Zeer zwakke school'
Eerder concludeerde de Onderwijsinspectie al dat het VMBO Maastricht een 'zeer zwakke school' is. De school krijgt de kans om het onderwijs binnen een jaar aantoonbaar te verbeteren, anders dreigt de financiering weg te vallen.

Lees ook: Onderwijsinspectie: 'VMBO Maastricht zeer zwakke school'

Onvoldoende
Ook werd duidelijk dat VMBO Maastricht de landelijke regels aan de laars heeft gelapt. De Maastrichtse school had zich niet aan het eigen vastgestelde Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) en de regels uit het eigen examenreglement gehouden. De school kreeg op dat vlak een onvoldoende van de onderwijsinspectie.

Lees ook: Rapport: 'VMBO Maastricht volgt landelijke regels niet'

Wantoestanden
In een eerste reactie laat onderwijsminister Arie Slob weten dat het hoofddoel is geslaagd. "De betrokken leerlingen van VMBO-Maastricht hebben alsnog hun diploma kunnen halen. Maar het belang van de leerlingen in Limburg moet ook de komende tijd voorop blijven staan. Wij zetten ons daarom gezamenlijk, ieder vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid, om het onderwijs op de betrokken LVO-scholen zo snel mogelijk te verbeteren." Eerder sprak Slob nog over 'enorme wantoestanden' binnen de scholenkoepel.

Lees hier alles over het eindexamendebacle.

Kom in actie en steun 'L1 Samen voor de Voedselbank'.
Doneer online een voedselpakket.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen