Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Nieuw rapport: LVO én Inspectie krijgen draai om de oren

Geplaatst opvrijdag 14 december 2018 - 16:00

Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) en de Onderwijsinspectie hebben steken laten vallen bij het eindexamendebacle bij het VMBO Maastricht, waarbij 354 eindexamens ongeldig zijn verklaard.

Dat zijn de conclusies uit de vrijdag gepubliceerde rapporten van de Onderwijsinspectie en de Auditdienst Rijk (ADR). Die laatste keek naar het handelen van de Inspectie in het hele debacle.

Rapporten
Vrijdagmiddag zijn maar liefst elf rapporten verschenen. Een van de Auditdienst Rijk over het functioneren van de Inspectie van het Onderwijs. Elf van de Inspectie zelf: over de kwaliteit van het VMBO Maastricht, van negen andere scholen van LVO en over het functioneren van LVO’s bestuur en raad van toezicht.

Onvoldoendes
Zes afdelingen van het VMBO Maastricht zijn volgens de Onderwijsinspectie 'zeer zwak'. Ook een afdeling van het Sophianum in Gulpen wordt als 'zeer zwak' betiteld. Daarnaast zijn er nog zes afdelingen van de scholenkoepel die een onvoldoende scoren. De leerlingen en de ouders zijn hier de afgelopen weken over geïnformeerd.

Rapport ADR
Ook de Inspectie krijgt een flinke veeg uit de pan, zo blijkt uit het onderzoek van de ADR. Volgens de ADR heeft de Inspectie signalen over de misstanden van de ouders niet serieus genoeg genomen. Verder worden er vraagtekens gezet bij het voornemen in juni om de eindexamens ongeldig te verklaren.

Reactie LVO
"We betreuren het ten zeerste dat de Inspectie naast voldoendes, ook onvoldoendes heeft moeten geven. Het College van Bestuur is intensief betrokken bij het herstel van de afdelingen die het arrangement ‘zeer zwak’ hebben gekregen", laat de scholenkoepel in een reactie weten. LVO zegt verder dat ze voor een professionele en transparante kwaliteitscultuur gaan zorgen.

Reactie Teunissen
"Het is aan onderwijsminister Arie Slob en de Inspectie van het Onderwijs om toe te zien op de kwaliteit van het onderwijs en de onderwijsinstellingen, zoals stichting LVO, waar het VMBO deel van uitmaakt", zegt Hans Teunissen, gedeputeerde Ruimte en Onderwijs, in een verklaring.

Nu bekend is welke knelpunten aangepakt moeten worden, wil de provincie meedenken over oplossingen. "Hoewel wij als provincie geen formele rol hebben, dragen we bestuurlijk of ambtelijk graag bij", zegt Teunissen.

Eindexamendebacle
De schoolexamens van 354 leerlingen van het VMBO Maastricht werden in juni afgekeurd door de Onderwijsinspectie. Die keurde vlak voor de diploma-uitreiking alle examens af omdat de school grote fouten had gemaakt. Niet alleen was er sprake van veel lesuitval, ook maakten leerlingen een deel van de toetsen niet en bleken stages niet voldoende afgerond.

Lees ook: VMBO Maastricht: op enkeling na iedereen geslaagd

'Zeer zwakke school'
Eerder concludeerde de Onderwijsinspectie al dat het VMBO Maastricht een 'zeer zwakke school' is. De school krijgt de kans om het onderwijs binnen een jaar aantoonbaar te verbeteren, anders dreigt de financiering weg te vallen.

Lees ook: Onderwijsinspectie: 'VMBO Maastricht zeer zwakke school'

Onvoldoende
Ook werd duidelijk dat VMBO Maastricht de landelijke regels aan de laars heeft gelapt. De Maastrichtse school had zich niet aan het eigen vastgestelde Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) en de regels uit het eigen examenreglement gehouden. De school kreeg op dat vlak een onvoldoende van de onderwijsinspectie.

Lees ook: Rapport: 'VMBO Maastricht volgt landelijke regels niet'

Wantoestanden
In een eerste reactie laat onderwijsminister Arie Slob weten dat het hoofddoel is geslaagd. "De betrokken leerlingen van VMBO-Maastricht hebben alsnog hun diploma kunnen halen. Maar het belang van de leerlingen in Limburg moet ook de komende tijd voorop blijven staan. Wij zetten ons daarom gezamenlijk, ieder vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid, om het onderwijs op de betrokken LVO-scholen zo snel mogelijk te verbeteren." Eerder sprak Slob nog over 'enorme wantoestanden' binnen de scholenkoepel.

Lees hier alles over het eindexamendebacle.

Kom in actie en steun 'L1 Samen voor de Voedselbank'.
Doneer online een voedselpakket.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen
Uitgelicht
Win kaarten Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen

Wij mogen kaarten voor het Historisch Motoren en Tractoren festival in Panningen weg geven. Wil jij dit jaar met je partner, kinderen, vrienden of vriendinnen gratis naar het festival in Panningen? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Zie hier hoe je kans maakt
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties
Win een gigantische eenhoorn
Uitgelicht
Win een gigantische eenhoorn!

L1 knalt de zomer in! Op vrijdag 19 juli vieren we vanaf 06:00 op L1 Radio het begin van de Bouwvakvakantie. Met een barbecue, ijscoman en een Kop van Jut. En de hoofdprijs: een gigantisch opblaasbaar eenhoorneiland!

Kom gezellig langs bij de L1-studio aan de Ambyerstraat Zuid 77B in Maastricht-Amby en sla je slag!

Kom 19 juli langs bij L1
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!

Meest gelezen