Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw protocol: red hond niet direct uit dassenburcht

Geplaatst opzaterdag 4 december 2021 - 9:56

Een hond die vast komt te zitten in een dassenburcht, moet je daar gewoon laten zitten. Het dier redt zich meestal zelf wel uit de situatie. Dat advies komt in een nieuw protocol dat opgesteld is naar aanleiding van de reddingsactie twee weken geleden in Molenhoek van een teckel uit een burcht.

Ecologisch adviesbureau Das en Boom is het nieuwe protocol aan het opstellen, schrijft de Gelderlander. Pas als het de hond binnen 48 uur zelf niet lukt om zich te bevrijden, zou de dassenburcht een stukje uitgegraven moeten worden.

Urenlange reddingsactie
Aanleiding voor het nieuwe protocol is de urenlange reddingsactie van de brandweer recent op landgoed De Lage Lier in Molenhoek. Een teckel was daar een dassenhol in gegaan en kon er zelf niet meer uit komen.

De brandweer heeft daar uiteindelijk, mede vanwege de paniek bij het baasje, een gat gegraven. Een brandweerman is vervolgens het gat in gekropen waarna de teckel hem naar buiten volgde.

Lees ook: Brandweer redt teckel na drie uur uit dassenhol

Hond aan de lijn
Het baasje van de hond was overigens in overtreding, omdat de hond losliep op het landgoed en daardoor het hol van een beschermde diersoort binnen kon gaan. Door de hond aan de lijn te houden, voorkom je dat ie een burcht in gaat, stelt Das en Boom. Dat is belangrijk voor de veiligheid van de das, maar ook voor de hond zelf. Het zou namelijk niet voor het eerst zijn dat een hond het onderspit delft in een onderling gevecht.

"Het is niet uitgesloten dat deze zaak nog een strafrechtelijk vervolg krijgt", zegt Tim Leenders van Das en Boom in de krant. Er is een handhaver van de provincie Limburg bij de dassenburcht geweest.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen