Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw project maakt kinderen slanker en gezonder

Geplaatst opmaandag 1 april 2019 - 16:27

Kinderen met overgewicht in Limburg kunnen vanaf nu uitgebreide ondersteuning krijgen om af te vallen en hun gezondheid te verbeteren.

Een proef die in Maastricht zijn nut heeft bewezen, wordt uitgerold over de hele provincie.

Lees ook: Nieuw project om overgewicht bij kinderen te voorkomen

Gezondheidsrisico's
De aanpak richt zich op kinderen met zoveel overgewicht dat ze risico lopen op gezondheidsschade. Het doel is om te voorkomen dat die kinderen gaan lijden aan obesitas. Dat is ernstig overwicht dat vaak tot hart- en vaatziekten, diabetes en andere chronische aandoeningen leidt.

Gezinscoach
Het project Your Coach Next Door richt zich op kinderen met overgewicht én het gezin waar ze uit komen. Die krijgen één centraal aanspreekpunt, de gezinscoach, die als taak heeft om alles te regelen wat met het project te maken heeft. De gesprekken tussen de coach en de kinderen vinden plaats op een bijzondere locatie die speciaal is ingericht om een gezonde levensstijl te stimuleren. De inrichting ervan is op allerlei manieren interactief en daagt kinderen uit.

Betrokken partijen
Your Coach Next Door wordt geleid door kinderarts Anita Vreugdenhil van het MUMC+, het academisch ziekenhuis in Maastricht. Kinderartsen van de andere Limburgse ziekenhuizen, Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG), de provincie, de beide GGD's in Limburg, Maastricht en een reeks andere gemeenten, het welzijnswerk, sportorganisaties en een aantal private partijen nemen deel aan de provinciale aanpak.

Weg van de zorg
"Kern van ons project", zegt Anita Vreugdenhil, "is om het overgewicht van de kinderen zo veel mogelijk niet te medicaliseren. We doen onze uiterste best om ze als het even kan weg te houden uit het ziekenhuis, weg bij de fysiotherapeut en ook weg bij de diëtist. Alles is erop gericht om de kinderen zo veel mogelijk mee te laten doen in de maatschappij en belemmeringen daarbij te overwinnen."

Beweging
Voor kinderen met overgewicht is bewegen essentieel. Het project omvat onder meer een uitgebreid sportprogramma. Kinderen met overgewicht sporten wekelijks eerst met een buddy, een student die dat vrijwillig doet, en daarna met lotgenoten. In een maand of negen is het de bedoeling dat ze (weer) zin krijgen om zelf te sporten. "Maar elke dag tien kilometer naar school fietsen is ook prima", zegt Vreugdenhil.

Drempel
Het sportprogramma moet de kinderen ook over een eventuele drempel helpen om zich aan te melden bij een reguliere sportvereniging. "Dat is voor kinderen met overgewicht niet altijd makkelijk." Het sportprogramma wordt door de gemeenten gefinancierd. Als ouders het lidmaatschap van een sportvereniging en sportspullen voor hun kind niet kunnen betalen, dan zoekt de coach financiering, bijvoorbeeld bij het Jeugdsportfonds.

Groentetuin en kookles
Behalve op sporten en bewegen richt het programma zich ook op voeding. Vreugdenhil: "De kinderen gaan bijvoorbeeld naar een groentetuin die door vrijwilligers wordt onderhouden. Die vertellen over gezonde voeding, laten zien hoe die groenten groeien en organiseren ook een kookworkshop."

Niet duur
De gezinscoaches krijgen vaak te horen van ouders dat gezonde voeding 'zo duur is'. En mensen zeggen ook vaak dat ze eigenlijk niet goed weten welke voeding gezond is. "Dan neemt een voedingsdeskundige de ouders en bij voorkeur ook de kinderen mee naar de supermarkt. Daar laat hij of zij dan zien hoe je voor niet al te veel geld toch gezonde producten kan kopen. Supermarkten waarmee we samenwerken, geven dan geregeld ook een goodie-bag mee met gezonde producten."

Kosteneffectief
Zorgverzekeraars CZ en VGZ financieren Your Coach Next Door voor drie jaar. Zij hebben er direct baat bij dat in het kader van het project een deel van de zorg uit het ziekenhuis en bij andere zorgverleners weggehaald wordt. Dat leidt tot lagere kosten. In die drie jaar doet het MUMC+ onderzoek naar de resultaten en de verhouding tussen de kosten en de opbrengsten van het project.

Obesitas voorkomen
Obesitas-specialist en kinderarts Edgar van Mil van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch is niet overtuigd van de kosteneffectiviteit van Vreugdenhils aanpak, omdat er zo veel kinderen zijn met overgewicht. Daarom richt hij zich op kinderen die al obesitas hebben. Vreugdenhil wil voorkomen dat het zover komt. "Mensen met obesitas kosten naar schatting 20.000 euro aan zorgkosten", zegt ze. "Daar komen de kosten bij van de tien dagen die zij jaarlijks meer verzuimen dan mensen die geen obesitas hebben. En, veel belangrijker nog, je maakt hun leven prettiger. Het vergroot hun mogelijkheid om te participeren in de maatschappij." Ze is ervan overtuigd dat haar aanpak kosteneffectief is.

Eigenlijk is dit project een praktische invulling van een landelijke aanpak van overgewicht bij kinderen. Vreugdenhil hoopt dat de Limburgse resultaten zo goed zullen zijn dat haar aanpak van overgewicht bij kinderen in de basisverzekering wordt opgenomen.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen