Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw project maakt kinderen slanker en gezonder

Geplaatst opmaandag 1 april 2019 - 16:27

Kinderen met overgewicht in Limburg kunnen vanaf nu uitgebreide ondersteuning krijgen om af te vallen en hun gezondheid te verbeteren.

Een proef die in Maastricht zijn nut heeft bewezen, wordt uitgerold over de hele provincie.

Lees ook: Nieuw project om overgewicht bij kinderen te voorkomen

Gezondheidsrisico's
De aanpak richt zich op kinderen met zoveel overgewicht dat ze risico lopen op gezondheidsschade. Het doel is om te voorkomen dat die kinderen gaan lijden aan obesitas. Dat is ernstig overwicht dat vaak tot hart- en vaatziekten, diabetes en andere chronische aandoeningen leidt.

Gezinscoach
Het project Your Coach Next Door richt zich op kinderen met overgewicht én het gezin waar ze uit komen. Die krijgen één centraal aanspreekpunt, de gezinscoach, die als taak heeft om alles te regelen wat met het project te maken heeft. De gesprekken tussen de coach en de kinderen vinden plaats op een bijzondere locatie die speciaal is ingericht om een gezonde levensstijl te stimuleren. De inrichting ervan is op allerlei manieren interactief en daagt kinderen uit.

Betrokken partijen
Your Coach Next Door wordt geleid door kinderarts Anita Vreugdenhil van het MUMC+, het academisch ziekenhuis in Maastricht. Kinderartsen van de andere Limburgse ziekenhuizen, Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG), de provincie, de beide GGD's in Limburg, Maastricht en een reeks andere gemeenten, het welzijnswerk, sportorganisaties en een aantal private partijen nemen deel aan de provinciale aanpak.

Weg van de zorg
"Kern van ons project", zegt Anita Vreugdenhil, "is om het overgewicht van de kinderen zo veel mogelijk niet te medicaliseren. We doen onze uiterste best om ze als het even kan weg te houden uit het ziekenhuis, weg bij de fysiotherapeut en ook weg bij de diëtist. Alles is erop gericht om de kinderen zo veel mogelijk mee te laten doen in de maatschappij en belemmeringen daarbij te overwinnen."

Beweging
Voor kinderen met overgewicht is bewegen essentieel. Het project omvat onder meer een uitgebreid sportprogramma. Kinderen met overgewicht sporten wekelijks eerst met een buddy, een student die dat vrijwillig doet, en daarna met lotgenoten. In een maand of negen is het de bedoeling dat ze (weer) zin krijgen om zelf te sporten. "Maar elke dag tien kilometer naar school fietsen is ook prima", zegt Vreugdenhil.

Drempel
Het sportprogramma moet de kinderen ook over een eventuele drempel helpen om zich aan te melden bij een reguliere sportvereniging. "Dat is voor kinderen met overgewicht niet altijd makkelijk." Het sportprogramma wordt door de gemeenten gefinancierd. Als ouders het lidmaatschap van een sportvereniging en sportspullen voor hun kind niet kunnen betalen, dan zoekt de coach financiering, bijvoorbeeld bij het Jeugdsportfonds.

Groentetuin en kookles
Behalve op sporten en bewegen richt het programma zich ook op voeding. Vreugdenhil: "De kinderen gaan bijvoorbeeld naar een groentetuin die door vrijwilligers wordt onderhouden. Die vertellen over gezonde voeding, laten zien hoe die groenten groeien en organiseren ook een kookworkshop."

Niet duur
De gezinscoaches krijgen vaak te horen van ouders dat gezonde voeding 'zo duur is'. En mensen zeggen ook vaak dat ze eigenlijk niet goed weten welke voeding gezond is. "Dan neemt een voedingsdeskundige de ouders en bij voorkeur ook de kinderen mee naar de supermarkt. Daar laat hij of zij dan zien hoe je voor niet al te veel geld toch gezonde producten kan kopen. Supermarkten waarmee we samenwerken, geven dan geregeld ook een goodie-bag mee met gezonde producten."

Kosteneffectief
Zorgverzekeraars CZ en VGZ financieren Your Coach Next Door voor drie jaar. Zij hebben er direct baat bij dat in het kader van het project een deel van de zorg uit het ziekenhuis en bij andere zorgverleners weggehaald wordt. Dat leidt tot lagere kosten. In die drie jaar doet het MUMC+ onderzoek naar de resultaten en de verhouding tussen de kosten en de opbrengsten van het project.

Obesitas voorkomen
Obesitas-specialist en kinderarts Edgar van Mil van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch is niet overtuigd van de kosteneffectiviteit van Vreugdenhils aanpak, omdat er zo veel kinderen zijn met overgewicht. Daarom richt hij zich op kinderen die al obesitas hebben. Vreugdenhil wil voorkomen dat het zover komt. "Mensen met obesitas kosten naar schatting 20.000 euro aan zorgkosten", zegt ze. "Daar komen de kosten bij van de tien dagen die zij jaarlijks meer verzuimen dan mensen die geen obesitas hebben. En, veel belangrijker nog, je maakt hun leven prettiger. Het vergroot hun mogelijkheid om te participeren in de maatschappij." Ze is ervan overtuigd dat haar aanpak kosteneffectief is.

Eigenlijk is dit project een praktische invulling van een landelijke aanpak van overgewicht bij kinderen. Vreugdenhil hoopt dat de Limburgse resultaten zo goed zullen zijn dat haar aanpak van overgewicht bij kinderen in de basisverzekering wordt opgenomen.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen