Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw project Heerlen: Central Park

Geplaatst opvrijdag 10 juli 2020 - 17:25

Heerlen maakt opnieuw werk van het moderniseren van het centrum. Na het Maankwartier, het gebied rond het station, wordt Central Park het nieuwe visitekaartje van de gemeente.

Er was veel discussie over het miljoenenproject, maar vrijdag werden eindelijk de handtekeningen gezet.

Imago
Heerlen mag in 2030 niet meer te vergelijken zijn met Heerlen in 2010. In twintig jaar tijd ondergaat de stad een ware facelift, die het imago opnieuw moet verbeteren. En dat was ook hard nodig. Want het centrum werd vooral gekenmerkt door leegstaande winkels en saaie overbodige kantoorpanden. Een structuur tussen de vele verspreide en overbodige winkelcentra was er nauwelijks te ontdekken en het leven vloeide langzaam weg uit hart van de stad. Daarnaast werd de woningnood alleen maar groter en groeide de ergernis onder de Heerlenaren, die hun stad verder zagen verloederen.

Concurrentie
Maar dat is als het aan het gemeentebestuur ligt straks allemaal verleden tijd. Heerlen wil de concurrentie aan met Maastricht en wil weer een studentenstad worden die bruist. Het aantal evenementen is de laatste jaren al fors toegenomen en op veel plekken wordt de stad onder handen genomen. Een nieuw stadhuis en de nieuwe Nor zijn daar voorbeelden van, maar het grootste en duurste project was het Maankwartier, het gebied rondom het station, dat nu een logische en korte verbinding vormt met het centrum. Want Heerlen wil een compacte stad worden, waar in een klein gebied veel gebeurt. Winkelen, wonen en recreatie.

heerlen1
Wethouder Peter van Zutphen van Heerlen en directeur Miriam Jongen van VOC tekenen de overeenkomst
Frank Moonen

Theater
In het nieuwe plan speelt het Parkstad Limburg Theater aan het Burgemeester Van Grunsvenplein een belangrijke rol. Het gebouw ligt iets afgelegen en moet meer bij de stad worden betrokken. En dat gaat gebeuren. Er komen 98 nieuwe appartementen en eengezinswoningen en de grijze massa voor het theater wordt een park, waar iedereen straks graag wil zitten of wandelen. Ook komt er de eerste foodhall van Limburg, waar straks allerlei restaurantjes uit verschillende culturen te vinden zijn. Investeringen die noodzakelijk waren. "Iedereen die hier rondloopt komt tot die conclusie," zegt wethouder Peter van Zutphen. Hij tekende vrijdag de overeenkomst met vastgoedontwikkelaar VOC, dat tientallen miljoenen euro's investeert.

Huurwoningen
Daarnaast is de gemeente nog in gesprek met Wonen Zuid, dat nog eens 120 sociale huurwoningen in het gebied gaat bouwen. De gemeente hoopt dat het hele project maximaal tien jaar gaat duren. Maar ook daarna is de klus nog niet geklaard, want de wethouder liet al doorschemeren dat daarna de rest van de binnenstad aan de beurt komt. Van Zutphen erkent dat het allemaal lang heeft geduurd. Voor de vorige wethouder was dit al een hoofdpijndossier. Een deal die op het laatste moment afketste, talrijke gesprekken met allerlei partijen en hevige discussie's hoe het allemaal eruit moet gaan zien. Maar dat is allemaal verleden tijd. "Het belangrijkste is dat de inwoners er straks iets moois voor terugkrijgen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen