Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw platform om kinderen uit de schoolbanken te krijgen

Geplaatst opwoensdag 24 juni 2020 - 14:31

Verschillende instanties slaan de handen ineen om kinderen meer uit de schoolbanken te krijgen. Onder het nieuwe platform Ondertussen werken scholen en bedrijven met elkaar samen. In Grevenbicht werd dat woensdag al meteen in de praktijk gebracht.

Kinderen van basisschool De Kingbeek gingen op zoek naar Romeinse planten. Met de hulp van de Sittardse Culturele instelling De Domeinen

Vastgeroest
Scholen zitten nog teveel vastgeroest in oude patronen en lesroosters. Er wordt veel theorie gegeven, maar de praktijk erbij wordt vaak vergeten. "In boekjes leren kinderen welke plantensoorten er zijn, terwijl veel van die planten vlakbij in de natuur gewoon te vinden zijn," zegt initiatiefnemer Rob Houben. Hij heeft het platform Ondertussen opgezet en vormt daarmee de spil tussen onderwijs en bedrijfsleven. Ook nu al gaan scholen incidenteel naar bedrijven en verenigingen, maar dat moet een structureel karakter zijn. Inmiddels hebben de onderwijsinstellingen Kindante, Movare en Swalm en Roer en de Stichting Onderwijs Midden-Limburg zich al aangemeld. Ook hebben 40 bedrijven en instellingen al interesse getoond.

Haven
De Grevenbichtse school is een van de eerste deelnemers. De kinderen van groep 5 en 6 volgen het thema 'natuur' en gaan aan de slag met mozaïek. En dat gebeurt grotendeels buiten de leslokalen. "Misschien hebben we het voordeel dat we een fusieschool zijn en daarom samen op zoek gaan naar nieuwe initiatieven. Je moet niet denken in oude patronen, maar zoeken naar nieuwe mogelijkheden om erop uit te gaan met de leerlingen," zegt directrice Resy van Leeuwen. In de omgeving zijn talrijke bedrijven en instellingen waar de scholen gebruik van kunnen maken. "Vlakbij ligt hier een van de grootste binnenvaarthavens, maar bij de kinderen is dat nauwelijks bekend. Dat kan toch eigenlijk niet," voegt Rob Houben toe.

Tal van mogelijkheden
Volgend schooljaar wil hij echt werk maken van de samenwerking. Nu merkt hij nog dat scholen huiverig zijn, met name door de coronacrisis. "Als je belt dan zijn ze meestal met andere zaken bezig. Maar dit soort initiatieven ontlasten de school en de leraren juist. Zeker in deze tijd zijn er tal van mogelijkheden. Theaters en bioscopen waren gesloten, en dus juist een ideale plek om kinderen rond te leiden."

Registeren
Bedrijven, instellingen of verenigingen die mee willen doen, kunnen zich registreren via de website www.ondertussen.nu. Ook scholen die interesse hebben kunnen dat kenbaar maken. "Wij brengen dan de scholen en de vakmensen bij elkaar. Je moet onderwijs aanpakken op de plek waar het gebeurt. Het blijft daardoor niet alleen bij jongeren meer hangen, maar ze krijgen ook meer binding met de eigen regio," aldus Houben.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een coole airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de coole airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen