Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw platform om kinderen uit de schoolbanken te krijgen

Geplaatst opwoensdag 24 juni 2020 - 14:31

Verschillende instanties slaan de handen ineen om kinderen meer uit de schoolbanken te krijgen. Onder het nieuwe platform Ondertussen werken scholen en bedrijven met elkaar samen. In Grevenbicht werd dat woensdag al meteen in de praktijk gebracht.

Kinderen van basisschool De Kingbeek gingen op zoek naar Romeinse planten. Met de hulp van de Sittardse Culturele instelling De Domeinen

Vastgeroest
Scholen zitten nog teveel vastgeroest in oude patronen en lesroosters. Er wordt veel theorie gegeven, maar de praktijk erbij wordt vaak vergeten. "In boekjes leren kinderen welke plantensoorten er zijn, terwijl veel van die planten vlakbij in de natuur gewoon te vinden zijn," zegt initiatiefnemer Rob Houben. Hij heeft het platform Ondertussen opgezet en vormt daarmee de spil tussen onderwijs en bedrijfsleven. Ook nu al gaan scholen incidenteel naar bedrijven en verenigingen, maar dat moet een structureel karakter zijn. Inmiddels hebben de onderwijsinstellingen Kindante, Movare en Swalm en Roer en de Stichting Onderwijs Midden-Limburg zich al aangemeld. Ook hebben 40 bedrijven en instellingen al interesse getoond.

Haven
De Grevenbichtse school is een van de eerste deelnemers. De kinderen van groep 5 en 6 volgen het thema 'natuur' en gaan aan de slag met mozaïek. En dat gebeurt grotendeels buiten de leslokalen. "Misschien hebben we het voordeel dat we een fusieschool zijn en daarom samen op zoek gaan naar nieuwe initiatieven. Je moet niet denken in oude patronen, maar zoeken naar nieuwe mogelijkheden om erop uit te gaan met de leerlingen," zegt directrice Resy van Leeuwen. In de omgeving zijn talrijke bedrijven en instellingen waar de scholen gebruik van kunnen maken. "Vlakbij ligt hier een van de grootste binnenvaarthavens, maar bij de kinderen is dat nauwelijks bekend. Dat kan toch eigenlijk niet," voegt Rob Houben toe.

Tal van mogelijkheden
Volgend schooljaar wil hij echt werk maken van de samenwerking. Nu merkt hij nog dat scholen huiverig zijn, met name door de coronacrisis. "Als je belt dan zijn ze meestal met andere zaken bezig. Maar dit soort initiatieven ontlasten de school en de leraren juist. Zeker in deze tijd zijn er tal van mogelijkheden. Theaters en bioscopen waren gesloten, en dus juist een ideale plek om kinderen rond te leiden."

Registeren
Bedrijven, instellingen of verenigingen die mee willen doen, kunnen zich registreren via de website www.ondertussen.nu. Ook scholen die interesse hebben kunnen dat kenbaar maken. "Wij brengen dan de scholen en de vakmensen bij elkaar. Je moet onderwijs aanpakken op de plek waar het gebeurt. Het blijft daardoor niet alleen bij jongeren meer hangen, maar ze krijgen ook meer binding met de eigen regio," aldus Houben.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen