Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw plan van aanpak bodemsanering DSM

Geplaatst opdonderdag 11 maart 2021 - 20:30

Er komt vóór 1 oktober een nieuw plan van aanpak voor de sanering van de historische bodemverontreiniging van DSM op het Chemelot-bedrijventerrein in Geleen en in de haven van Stein.

Daarin wordt onder meer bekeken of aan de hand van nieuwe technieken meer daadwerkelijke sanering kan plaatsvinden. Dat werd donderdagavond bekend gemaakt in een statencommissie.

2.0 plan
DSM Nederland gaat dat zogeheten 2.0 plan opstellen omdat het verantwoordelijk is voor de aanpak en het beheer van de vervuiling uit het verre verleden. Toen werd bijvoorbeeld kolenslib en gips in de grond gestort. Dat ligt inmiddels al tientallen jaren geïsoleerd opgeslagen in vier stortplaatsen. Drie daarvan liggen in Geleen en eentje in Stein.

Beheer en controle
DSM maakte vanaf 2000 om de vier jaar een steeds licht aangepast plan voor het beheer en de controle ervan. De provincie houdt toezicht op de uitvoering. Nu wordt dat plan in die 2.0 versie grondiger bijgesteld. Dat gebeurt op basis van een rapport van het gespecialiseerde ingenieursbureau Witteveen+Bos.

Rapport
"Behalve dat nieuwe technieken misschien meer mogelijkheden bieden om de vervuiling echt uit de grond te halen, gaan we als provinciebestuur ook korter op de controle zitten", zo zegt gedeputeerde Ruud Burlet. "Eén van de aanbevelingen van het rapport is dat het bevoegd gezag best wat strenger mag zijn. Dat nemen we over. Het past ook bij het collegeprogramma waarin is afgesproken dat er meer handhaving en toezicht komt. Dit is daar een voorbeeld van", aldus Burlet.

Toekomst
Hij is dan ook erg te spreken over de richting van het 2.0 plan dat over een half jaar klaar moet zijn. "DSM wil verantwoordelijkheid nemen voor de toekomst en het verleden", zo stelt de gedeputeerde. "Dat doen wij ook. Zowel boven als onder de grond. Want ons doel blijft om van Chemelot het duurzaamste en veiligste chemisch bedrijventerrein van Europa te maken."

De 'historische' bodemvervuiling van DSM levert overigens geen enkel gevaar op voor de volksgezondheid en het milieu. Maar een complete sanering van de grond was tot nu toe veel te duur.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen