Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw onderzoek rondvliegende dakpannen MAA

Geplaatst opdonderdag 4 maart 2021 - 16:37

Maastricht Aachen Airport gaat opnieuw onderzoeken of er iets gedaan kan worden aan schade die daken soms oplopen door landende vliegtuigen.

De afgelopen week kreeg het vliegveld twee keer klachten uit Meerssen over weggeblazen of loszittende dakpannen. Vrijdag werden vier pannen van een Meerssens dak geblazen, dinsdag vlogen bij een andere woning een paar dakpannen weg.

Lees ook: Dakpannen vliegen van dak tijdens landing vliegtuig op MAA

Meer meldingen
Het aantal meldingen over schade aan daken is de afgelopen jaren gestegen. In 2018 kreeg het vliegveld 11 meldingen, een jaar later waren dat er 10. Afgelopen jaar kreeg de luchthaven 15 meldingen, afkomstig uit Beek en Meerssen. Dit jaar staat de teller nog op 2.

Zog
Een onderzoek door het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum NLR uit 2018 concludeerde al dat er weinig aan te doen is. Vliegtuigen creëren een zogenaamde vortex in de lucht waar ze doorheen vliegen, vergelijkbaar met het kielzog achter een varend schip. Een steilere aanvliegroute of een aangepaste route veranderen daar volgens het onderzoeksinstituut weinig aan.

Nieuw inzicht
Toch hoopt vliegvelddirecteur Jos Roeven dat meer onderzoek soelaas biedt: "Inmiddels zijn we ruim twee jaar en een aantal incidenten verder. We willen graag onderzoeken of de meldingen die we na 2018 ontvingen of nieuwe inzichten in de branche mogelijkheden bevatten die het risico nu wel kunnen verminderen."

Het vliegveld gaat nu kijken waar de woningen die schade opliepen precies liggen. Ook wordt er gekeken bij welke vliegtuigtypes en weersomstandigheden het fenomeen optreedt dat dakpannen kunnen wegwaaien.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen