Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw onderzoek rondvliegende dakpannen MAA

Geplaatst opdonderdag 4 maart 2021 - 16:37

Maastricht Aachen Airport gaat opnieuw onderzoeken of er iets gedaan kan worden aan schade die daken soms oplopen door landende vliegtuigen.

De afgelopen week kreeg het vliegveld twee keer klachten uit Meerssen over weggeblazen of loszittende dakpannen. Vrijdag werden vier pannen van een Meerssens dak geblazen, dinsdag vlogen bij een andere woning een paar dakpannen weg.

Lees ook: Dakpannen vliegen van dak tijdens landing vliegtuig op MAA

Meer meldingen
Het aantal meldingen over schade aan daken is de afgelopen jaren gestegen. In 2018 kreeg het vliegveld 11 meldingen, een jaar later waren dat er 10. Afgelopen jaar kreeg de luchthaven 15 meldingen, afkomstig uit Beek en Meerssen. Dit jaar staat de teller nog op 2.

Zog
Een onderzoek door het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum NLR uit 2018 concludeerde al dat er weinig aan te doen is. Vliegtuigen creëren een zogenaamde vortex in de lucht waar ze doorheen vliegen, vergelijkbaar met het kielzog achter een varend schip. Een steilere aanvliegroute of een aangepaste route veranderen daar volgens het onderzoeksinstituut weinig aan.

Nieuw inzicht
Toch hoopt vliegvelddirecteur Jos Roeven dat meer onderzoek soelaas biedt: "Inmiddels zijn we ruim twee jaar en een aantal incidenten verder. We willen graag onderzoeken of de meldingen die we na 2018 ontvingen of nieuwe inzichten in de branche mogelijkheden bevatten die het risico nu wel kunnen verminderen."

Het vliegveld gaat nu kijken waar de woningen die schade opliepen precies liggen. Ook wordt er gekeken bij welke vliegtuigtypes en weersomstandigheden het fenomeen optreedt dat dakpannen kunnen wegwaaien.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen