Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw onderzoek rondvliegende dakpannen MAA

Geplaatst opdonderdag 4 maart 2021 - 16:37

Maastricht Aachen Airport gaat opnieuw onderzoeken of er iets gedaan kan worden aan schade die daken soms oplopen door landende vliegtuigen.

De afgelopen week kreeg het vliegveld twee keer klachten uit Meerssen over weggeblazen of loszittende dakpannen. Vrijdag werden vier pannen van een Meerssens dak geblazen, dinsdag vlogen bij een andere woning een paar dakpannen weg.

Lees ook: Dakpannen vliegen van dak tijdens landing vliegtuig op MAA

Meer meldingen
Het aantal meldingen over schade aan daken is de afgelopen jaren gestegen. In 2018 kreeg het vliegveld 11 meldingen, een jaar later waren dat er 10. Afgelopen jaar kreeg de luchthaven 15 meldingen, afkomstig uit Beek en Meerssen. Dit jaar staat de teller nog op 2.

Zog
Een onderzoek door het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum NLR uit 2018 concludeerde al dat er weinig aan te doen is. Vliegtuigen creëren een zogenaamde vortex in de lucht waar ze doorheen vliegen, vergelijkbaar met het kielzog achter een varend schip. Een steilere aanvliegroute of een aangepaste route veranderen daar volgens het onderzoeksinstituut weinig aan.

Nieuw inzicht
Toch hoopt vliegvelddirecteur Jos Roeven dat meer onderzoek soelaas biedt: "Inmiddels zijn we ruim twee jaar en een aantal incidenten verder. We willen graag onderzoeken of de meldingen die we na 2018 ontvingen of nieuwe inzichten in de branche mogelijkheden bevatten die het risico nu wel kunnen verminderen."

Het vliegveld gaat nu kijken waar de woningen die schade opliepen precies liggen. Ook wordt er gekeken bij welke vliegtuigtypes en weersomstandigheden het fenomeen optreedt dat dakpannen kunnen wegwaaien.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen