Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw onderzoek naar nieuwe IJzeren Rijn

Geplaatst opwoensdag 16 juni 2021 - 8:25

Nederland werkt mee aan een nieuw onderzoek naar de haalbaarheid van een nieuwe treinverbinding van Antwerpen naar het Ruhrgebied.

Dat schrijven verschillende Belgische media.

De Meinweg
Eerder zag Nederland een heropening van die IJzeren Rijn niet zitten omdat het oude tracé natuurgebied De Meinweg loopt. Ook een route via Venlo kon niet op veel steun rekenen vanuit de Nederlandse politiek, mede door lobby vanuit de haven van Rotterdam.

Stikstof
Dat er toch een nieuwe kosten-batenstudie komt, heeft te maken met een aantal zaken die vijf jaar geleden nog niet speelden. Zo is er de stikstofproblematiek en zijn er nieuwe milieu-eisen, waardoor goederenvervoer per spoor interessanter wordt.

Personen
Ook moet worden gekeken of de nieuwe lijn ook voor personenvervoer kan worden gebruikt. Over het gedeelte van de IJzeren Rijn tussen Hamont en Weert bestaat die discussie al langer. Hamont, op zo'n 10 kilometer van het station in Weert, is in België het eindpunt van een lijn naar Antwerpen. Volgens de Belgische spoorwegen is het niet rendabel om die verbinding door te trekken naar Weert, maar het Belgisch parlement wil toch dat de lijn er komt.

Lees ook: Belgisch parlement wil spoorlijn Hamont-Weert

Voorzichtig
Bronnen rond het onderzoek spreken van een 'voorzichtige opening' die door Nederland wordt geboden. De nieuwe studie wordt gezamenlijk betaald door Nederland, Duitsland en België.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen