Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw onderzoek naar 'ernstig psychotische' Thijs H.

Geplaatst opdinsdag 17 december 2019 - 10:42

De Brunssumse moordverdachte Thijs H. (28) wordt over een maand opnieuw verhoord. Deskundigen van het Pieter Baan Centrum achten hem volledig ontoerekeningsvatbaar, maar justitie neemt die conclusie niet zomaar aan.

Zij wil nieuw, aanvullend onderzoek laten doen en Thijs dus opnieuw horen. "We hebben misschien nog meer vragen dan vóór dit rapport."

Lees ook: Mogelijk geen cel: Thijs H. volledig ontoerekeningsvatbaar

Moorden bekend
In een eerder stadium bekende Thijs twee moorden op de Brunssummerheide en één in Den Haag. Het ging in alle gevallen om een dodelijke steekpartij in mei. De Brunssumer, die in Den Haag woonde voor zijn studie, claimde in een psychose te verkeren ten tijde van de moorden.

Psychotische stoornis
Dat wordt onderstreept door deskundigen van het Pieter Baan Centrum. In het rapport wordt gesproken over een ernstige psychotische ontregeling, waar niemand echt iets van kon merken, omdat Thijs 'goed is in het verhullen van wat er daadwerkelijk in hem omgaat.' Er lijkt sprake van een chronische psychotische stoornis, die neigt naar schizofrenie.

Lees ook: Thijs H. bekent drie moorden: 'Kreeg opdracht'

Nieuw onderzoek
Volgens justitie is die conclusie moeilijk te rijmen met verschillende punten in het dossier. Thijs zocht bijvoorbeeld op internet hoe hij een psychose kan veinzen. Naar die zoekopdrachten doet justitie nu verder onderzoek, maar ze wil daarover ook graag antwoorden van Thijs zelf. De moordverdachte verklaarde in het Pieter Baan Centrum ook gedetailleerder en uitgebreider dan bij de politie; daarover heeft justitie verschillende vragen.

Veelvuldig drugsgebruik
In die verklaringen in de observatiekliniek repte hij bijvoorbeeld over veelvuldig gebruik van cannabis in de periode van de moorden. Volgens justitie is bekend dat dit negatieve invloed kan hebben op mensen die gevoelig zijn voor psychoses. Ook heeft de officier vragen over deze psychoses; hoe kan het dat psychiaters en psychologen die hem voorafgaand aan de moorden onderzochten geen enkel vermoeden hadden dat Thijs psychotisch was of kon worden? Ook wil het OM de ouders, zus en de ex-vriendin van H. opnieuw verhoren. De rechtbank gaat hierin mee.

Depressieve verdachte
Serge Weening, advocaat van de Brunssumer, adviseerde Thijs geen vragen te beantwoorden op zitting. "Hier naast mij zit iemand die herstellende is van een psychotische episode, deskundigen spreken nu van een depressie. Hij zag erg op tegen deze zitting, ook vanwege de grote publieke belangstelling." Thijs staat wel open voor een nieuw verhoor bij de rechter-commissaris.

Overigens liet Weening zich ook ontvallen dat justitie er op sommige punten naast zit. "Er is bijvoorbeeld wel degelijk een psychose geconstateerd, in september 2018."

Lees hier het liveblog over de zitting van dinsdagmorgen.

Word Hoofdredacteur voor een dag. Jij mag bepalen wat we uitzenden op L1 TV.
Kies hier je favoriete programma’s

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen