Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw onderzoek: Betaald stoppen met roken

Geplaatst opvrijdag 6 januari 2017 - 16:33

Rokend Limburg kan dankzij een onderzoek van de Universiteit Maastricht betaald van zijn nicotineverslaving afkomen.

De universiteit gaat als eerste in Nederland onderzoek doen of financiële beloningen rokers stimuleren om te stoppen met roken.

Volhouden
Werknemers kunnen tijdens dit onderzoek 350 euro verdienen als ze stoppen met roken. Dan moet je het wel twaalf weken volhouden. De eerste vijftig euro krijgen de deelnemers meteen na afronding van een groepstraining. Als ze drie maanden en zes maanden gestopt zijn, krijgen ze iedere keer vijftig euro. Als ze een jaar lang niet hebben gerookt, krijgen ze nog eens tweehonderd euro.

Kosten
"De rookpauzes, het hogere ziekteverzuim en het eerder sterven van de rokers kosten de werkgevers zo veel, dat het aanbieden van financiële beloningen voor het stoppen met roken uiteindelijk geld oplevert", aldus projectleider
Onno van Schayck.

KWF
Niet roken verkleint de kans op kanker en daarom financiert KWF onderzoek naar manieren om stoppen met roken te stimuleren. Deelnemende organisaties betalen alleen voor de groepstraining.

Momenteel hebben zich al ruim dertig organisaties aangemeld voor het onderzoek, waaronder het Radboud UMC en de Provincie Limburg. Van Schayck hoopt uiteindelijk bij zo'n vijftig organisaties het onderzoek te kunnen starten.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Onderzoek UM: roken steeds minder acceptabel
Stoppen-met-roken-medicijn zorgt toch niet voor hartklachten
Rokers boeit gevaren van verslaving nog steeds niks
Cadeaubonnen voor rokers die stoppen
Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen