Justitie wil een nieuw zeer groot DNA-onderzoek houden om de zaak Nicky Verstappen op te lossen. Het gaat om een allerlaatste middel dat ingezet kan worden om een doorbraak te krijgen in deze zaak.
Het Openbaar Ministerie wil bij 15.000 mannen DNA-monsters afnemen, zo is dinsdag tijdens een persverklaring toegelicht.
Nicky Verstappen
De 11-jarige Nicky Verstappen uit Heibloem werd tijdens een jeugdkamp in augustus 1998 dood gevonden op de Brunssummerheide. De doodsoorzaak is onbekend, mogelijk is de jongen misbruikt, maar de dader werd nooit gevonden.
Nieuw onderzoek
Op dit moment wordt DNA dat werd gevonden op de kleding van Nicky, vergeleken met DNA in een landelijke databank. Het gaat hierbij om een verwantschapsonderzoek. Met behulp van het DNA-materiaal dat justitie in deze zaak heeft gevonden, wordt er gekeken of er familie van de dader te vinden is. Volgens de politie beperkt het onderzoek zich niet tot Brunssum of Heibloem.
Als daar geen match te vinden, dat volgt later een groot DNA-verwantschapsonderzoek onder de bevolking. Het opstarten daarvan kost veel tijd en daarom beginnen justitie en politie nu al met de voorbereidingen daarvan.
Vrijwillig
Meedoen aan dat onderzoek is niet verplicht, maar justitie rekent erop dat mannen vrijwillig meewerken gelet op het grote maatschappelijk belang. Het DNA-materiaal van de mannen wordt vergelijken met het DNA-spoor dat in 1998 is gevonden op de kleding van Nicky Verstappen. Zo kan worden nagegaan of deze personen mogelijk familie zijn van de dader. Als er een DNA-overeenkomst wordt aangetroffen, kan justitie heel gericht op zoek gaan naar de mogelijke dader.
Lees ook: Mysterieuze dood Nicky Verstappen: vragen en antwoorden
Nieuwe wetgeving
Het DNA-verwantschapsonderzoek is pas wettelijk mogelijk sinds 2012. Door nieuwe technieken kunnen oude DNA-sporen ineens toch waardevolle informatie opleveren. De zaak Nicky Verstappen werd nooit opgelost: verschillende onderzoeken, second-opinions, getuigenoproepen, meerdere verdachten en ook eerdere DNA-onderzoeken liepen allemaal op niets uit. En dus blijft het mysterie bestaan.