Een zwaartekrachtsgolvenlab dat in Maastricht herrijst, moet de kansen op de komst van de Einsteintelescoop in Zuid-Limburg vergroten.
Demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven opent het hypermoderne lab, dat de ETpathfinder gaat heten, maandag.
Lees ook: Oud-topman CERN: Einstein Telescoop goed voor regio
Zwaartekrachtsgolven
Aan de hand van zwaartekrachtsgolven kunnen onderzoekers meer te weten komen over het heelal. Deze golven ontstaan als twee hemellichamen, zoals bijvoorbeeld zwarte gaten of neutronensterren, op elkaar botsen. Dit zorgt voor een rimpeling in de ruimtetijd. Het effect daarvan is zo klein dat deze in 2015 pas voor het eerst werden gemeten. Daarmee duurde het zo’n 100 jaar voor de technologie ver genoeg was om zwaartekrachtsgolven, die Albert Einstein al in 1916 voorspelde, ook daadwerkelijk waar te nemen.
Internationaal
De ETpathfinder wordt momenteel gebouwd bij de Universiteit Maastricht. "We begonnen ETpathfinder met 15 partners uit Nederland, België en Duitsland", zegt professor en projectleider Stefan Hild. Universiteiten en onderzoeksinstituten uit Frankrijk, Groot-Brittannië en Spanje zijn sindsdien ook bij gaan dragen. Het is fantastisch om te zien dat al deze internationale expertise hier in onze faciliteit samenkomt."
Lees ook: Provincie vraagt steun Einstein Telescoop: ruim 700 miljoen
Mooie kans
Dat het zwaartekrachtsgolvenlab in Maastricht verrijst, is geen toeval. Zuid-Limburg is naast Sardinië in de race om de Einsteintelescoop binnen te halen. "Het bereidt Nederland, België en Duitsland ook heel goed voor op een toekomstige grote Einsteintelescoop en het is bewijs van de uitstekende samenwerking tussen de drie landen", zegt demissionair minister Van Engelshoven. Er wordt gezamenlijk hard gewerkt om de grote telescoop naar Nederland te halen, maar dat is uiteraard voor de toekomst. Zo’n grootschalige onderzoeksinfrastructuur is een enorm mooie kans voor de regio."
Einsteintelescoop
De provincie hoopt dat de seinen in 2025 op groen gaan voor de komst van de Einstelescoop in Zuid-Limburg. Er wordt op dit moment flink gelobbyd voor financiële steun. De telescoop kost namelijk een hoop geld, zo'n 1,9 miljard euro. Een aanzienlijk deel, ruim 1,4 miljard, komt voor de rekening van het gastland. Of het project naar Limburg zou moeten komen met de bijbehorende kosten, is aan het komende kabinet.