Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw kenniscentrum Chemelot goed voor 100 banen

Geplaatst opmaandag 22 oktober 2018 - 16:24

Verschillende partijen op industriepark Chemelot slaan de handen ineen en starten het kenniscentrum Brightlands Sustainable Technology Center (BSTC). Dit kenniscentrum zal goed zijn voor honderd nieuwe banen.

Zij gaan onderzoek doen naar het verduurzamen van productieprocessen. Sitech Services, TNO, Universiteit Maastricht en Brightlands Chemelot Campus zijn verantwoordelijk voor het kenniscentrum.

Impuls
Met het centrum willen de partijen een impuls geven aan de ontwikkeling en toepassing van nieuwe milieuvriendelijke technologieën waarmee de Europese procesindustrie duurzamer en veiliger kan worden. Zo moeten processen ontwikkeld worden om de CO2-uitstoot en het gebruik van fossiele grondstoffen in de chemische sector terug te dringen. Uiteindelijk is het doel om de sector energieneutraal te maken. De chemische sector is nu een van de grootste vervuilers.

Duurzame chemiesector
Volgens directeur Robert Claasen van Chemelot kan het centrum een belangrijke rol spelen om de klimaatdoelstellingen te halen. "Technologieontwikkeling is cruciaal voor een duurzame chemiesector", stelt Claasen. "Met het BSTC kunnen we op Chemelot verdere invulling geven aan ons plan om Chemelot in 2050 klimaatneutraal te maken."

Onderzoeksresultaten
Bestuursvoorzitter Martin Paul van Universiteit Maastricht denkt dat de onderzoeken in het nieuwe centrum ook bruikbaar zullen zijn buiten de industrie. "Deze samenwerking levert niet alleen nieuwe onderzoeksresultaten op, deze resultaten kunnen direct worden ingezet voor de maatschappij."

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen