Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw kenniscentrum Chemelot goed voor 100 banen

Geplaatst opmaandag 22 oktober 2018 - 16:24

Verschillende partijen op industriepark Chemelot slaan de handen ineen en starten het kenniscentrum Brightlands Sustainable Technology Center (BSTC). Dit kenniscentrum zal goed zijn voor honderd nieuwe banen.

Zij gaan onderzoek doen naar het verduurzamen van productieprocessen. Sitech Services, TNO, Universiteit Maastricht en Brightlands Chemelot Campus zijn verantwoordelijk voor het kenniscentrum.

Impuls
Met het centrum willen de partijen een impuls geven aan de ontwikkeling en toepassing van nieuwe milieuvriendelijke technologieën waarmee de Europese procesindustrie duurzamer en veiliger kan worden. Zo moeten processen ontwikkeld worden om de CO2-uitstoot en het gebruik van fossiele grondstoffen in de chemische sector terug te dringen. Uiteindelijk is het doel om de sector energieneutraal te maken. De chemische sector is nu een van de grootste vervuilers.

Duurzame chemiesector
Volgens directeur Robert Claasen van Chemelot kan het centrum een belangrijke rol spelen om de klimaatdoelstellingen te halen. "Technologieontwikkeling is cruciaal voor een duurzame chemiesector", stelt Claasen. "Met het BSTC kunnen we op Chemelot verdere invulling geven aan ons plan om Chemelot in 2050 klimaatneutraal te maken."

Onderzoeksresultaten
Bestuursvoorzitter Martin Paul van Universiteit Maastricht denkt dat de onderzoeken in het nieuwe centrum ook bruikbaar zullen zijn buiten de industrie. "Deze samenwerking levert niet alleen nieuwe onderzoeksresultaten op, deze resultaten kunnen direct worden ingezet voor de maatschappij."

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen