Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw initiatief in Heerlen Caritas 045 groot succes

Geplaatst opwoensdag 15 januari 2020 - 6:00

Arend van der Heijden kookt sinds oktober iedere week voor mensen die het nodig hebben in Heerlen. Het begon met een klein groepje van 30 mensen, maar inmiddels kookt hij wekelijks voor zo'n 180 mensen.

Arend is al 35 jaar chef-kok en onder andere de chef bij Cultura Nova, maar dit is toch wel een hoogtepunt in zijn carrière. "Caritas betekent naastenliefde, liefde naar anderen. Eten is een hele mooie manier om samen te zijn en om te delen", aldus Van der Heijden.

Piepklein keukentje
Iedere dinsdag staat hij in het piepkleine keukentje van het gemeenschapshuis "Het Juphuis" in Heerlen te koken. Hij doet dat samen met zo'n 25 andere vrijwilligers. "De mensen hebben vaak geen geld of zijn eenzaam. Eigenlijk is het erg genoeg dat we dit moeten doen. Als ze dan naar je toe komen om te vertellen hoe lekker ze het vonden. Tja, wat wil je nog meer", vertelt vrijwilliger Mo Hulsteijm.

Vader
Het is een nieuw initiatief in Heerlen, maar het concept bestaat al langer. Het idee kwam toen de vader van Arend overleed in 2016. "De pastoor in Helmond deed de laatste sacramenten en toen was er een bepaalde verbinding die ik voelde. Ik wilde iets doen voor anderen." Inmiddels schuiven er in Helmond wekelijks 500 mensen aan.

Russisch
Pastoor Jansen van de Heilige Hart van Jezus-kerk in Heerlen komt iedere week om 18:00 het buffet openen. Daarna krijgen de gasten zeer gestructureerd per tafel hun eten. Iedere dinsdag is er een ander thema. Deze dinsdag is het Russisch. "Het eten moet een feestje zijn. Als je niks te eten hebt en het is alleen maar boerenkool met worst, ja wat is dat nou?", zegt Van der Heijden.

Vanwege het succes denkt Van der Heijden al na over een tweede locatie in Limburg. Maar waar en wanneer die er komt, dat is nog niet duidelijk.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen