Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw initiatief in Heerlen Caritas 045 groot succes

Geplaatst opwoensdag 15 januari 2020 - 6:00

Arend van der Heijden kookt sinds oktober iedere week voor mensen die het nodig hebben in Heerlen. Het begon met een klein groepje van 30 mensen, maar inmiddels kookt hij wekelijks voor zo'n 180 mensen.

Arend is al 35 jaar chef-kok en onder andere de chef bij Cultura Nova, maar dit is toch wel een hoogtepunt in zijn carrière. "Caritas betekent naastenliefde, liefde naar anderen. Eten is een hele mooie manier om samen te zijn en om te delen", aldus Van der Heijden.

Piepklein keukentje
Iedere dinsdag staat hij in het piepkleine keukentje van het gemeenschapshuis "Het Juphuis" in Heerlen te koken. Hij doet dat samen met zo'n 25 andere vrijwilligers. "De mensen hebben vaak geen geld of zijn eenzaam. Eigenlijk is het erg genoeg dat we dit moeten doen. Als ze dan naar je toe komen om te vertellen hoe lekker ze het vonden. Tja, wat wil je nog meer", vertelt vrijwilliger Mo Hulsteijm.

Vader
Het is een nieuw initiatief in Heerlen, maar het concept bestaat al langer. Het idee kwam toen de vader van Arend overleed in 2016. "De pastoor in Helmond deed de laatste sacramenten en toen was er een bepaalde verbinding die ik voelde. Ik wilde iets doen voor anderen." Inmiddels schuiven er in Helmond wekelijks 500 mensen aan.

Russisch
Pastoor Jansen van de Heilige Hart van Jezus-kerk in Heerlen komt iedere week om 18:00 het buffet openen. Daarna krijgen de gasten zeer gestructureerd per tafel hun eten. Iedere dinsdag is er een ander thema. Deze dinsdag is het Russisch. "Het eten moet een feestje zijn. Als je niks te eten hebt en het is alleen maar boerenkool met worst, ja wat is dat nou?", zegt Van der Heijden.

Vanwege het succes denkt Van der Heijden al na over een tweede locatie in Limburg. Maar waar en wanneer die er komt, dat is nog niet duidelijk.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen