Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw initiatief in Heerlen Caritas 045 groot succes

Geplaatst opwoensdag 15 januari 2020 - 6:00

Arend van der Heijden kookt sinds oktober iedere week voor mensen die het nodig hebben in Heerlen. Het begon met een klein groepje van 30 mensen, maar inmiddels kookt hij wekelijks voor zo'n 180 mensen.

Arend is al 35 jaar chef-kok en onder andere de chef bij Cultura Nova, maar dit is toch wel een hoogtepunt in zijn carrière. "Caritas betekent naastenliefde, liefde naar anderen. Eten is een hele mooie manier om samen te zijn en om te delen", aldus Van der Heijden.

Piepklein keukentje
Iedere dinsdag staat hij in het piepkleine keukentje van het gemeenschapshuis "Het Juphuis" in Heerlen te koken. Hij doet dat samen met zo'n 25 andere vrijwilligers. "De mensen hebben vaak geen geld of zijn eenzaam. Eigenlijk is het erg genoeg dat we dit moeten doen. Als ze dan naar je toe komen om te vertellen hoe lekker ze het vonden. Tja, wat wil je nog meer", vertelt vrijwilliger Mo Hulsteijm.

Vader
Het is een nieuw initiatief in Heerlen, maar het concept bestaat al langer. Het idee kwam toen de vader van Arend overleed in 2016. "De pastoor in Helmond deed de laatste sacramenten en toen was er een bepaalde verbinding die ik voelde. Ik wilde iets doen voor anderen." Inmiddels schuiven er in Helmond wekelijks 500 mensen aan.

Russisch
Pastoor Jansen van de Heilige Hart van Jezus-kerk in Heerlen komt iedere week om 18:00 het buffet openen. Daarna krijgen de gasten zeer gestructureerd per tafel hun eten. Iedere dinsdag is er een ander thema. Deze dinsdag is het Russisch. "Het eten moet een feestje zijn. Als je niks te eten hebt en het is alleen maar boerenkool met worst, ja wat is dat nou?", zegt Van der Heijden.

Vanwege het succes denkt Van der Heijden al na over een tweede locatie in Limburg. Maar waar en wanneer die er komt, dat is nog niet duidelijk.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen