Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw college: vertrouwen is sleutelwoord

Geplaatst opdonderdag 1 juli 2021 - 5:59

GroenLinks in het Limburgs Parlement heeft de nieuwe kandidaat-gedeputeerden geprezen voor de ‘moed en het lef' die ze hebben getoond door zich beschikbaar te stellen voor die functie.

Fractievoorzitter Thea Jetten zei dat in een vergadering waarin de fractievoorzitters vragen konden stellen aan de zes beoogde gedeputeerden. Ze verwees daarmee naar de bestuurscrisis van de afgelopen maanden waarin er geen gedeputeerden waren.

Video: L1

Lees ook: Namen nieuwe Limburgse gedeputeerden bekend

Extraparlementair provinciebestuur
De zes gedeputeerden in het nieuwe extraparlementaire bestuur zijn afkomstig uit het CDA, VVD, GroenLinks, D66, PvdA en Lokaal-Limburg. Ze zijn benaderd door waarnemend gouverneur Johan Remkes, maar op het CDA na wel aangedragen door de partijen. Remkes nam de regie over nadat de partijen er zelf niet in slaagden om een nieuw provinciebestuur te vormen.

Vertrouwen
"Het blijft een blamage dat wij dat als Limburgs Parlement niet voor elkaar hebben gekregen", aldus GroenLinks-fractievoorzitter Jetten. Ze riep het nieuwe college verder op 'het vertrouwen dat er nu is niet te beschamen. Want u ligt onder een vergrootglas. Ik neem aan dat u zich daar heel erg van bewust bent'.

De overige partijen met partijgenoten als beoogde gedeputeerden legden ook de nadruk op de noodzaak van vertrouwen en verbeterde onderlinge verhoudingen. "Wij geven vertrouwen aan u. En als dat andersom ook gebeurt, kan de relatie heel lang duren", verklaarde fractievoorzitter Raimond Franssen van Lokaal-Limburg.

Lees ook: Extraparlementair college na nog geen twee jaar ter ziele

Harde oppositie
De SP liet een heel ander geluid horen. Fractievoorzitter Marc van Caldenberg vroeg zich af wat Limburg ervan gaat merken dat er nu gedeputeerden komen die afkomstig zijn van GroenLinks, PvdA en D66. "Wat ik hoor is dat ze precies hetzelfde beleid gaan voeren als het vorige provinciebestuur", aldus Van Caldenberg. Hij kondigde dan ook een harde oppositie aan.

PVV en SVL verlieten kort na het begin de vergadering. Zij spraken allebei van een poppenkast.

Volgens PVV-fractievoorzitter René Claassen is zijn partij stelselmatig buitengesloten en is er geen enkel gesprek of dialoog met de PVV over de formatie gevoerd. Net als met Forum voor Democratie en SVL. "Daarmee is 30 procent van de kiezers genegeerd. Om nu voor de bühne vragen te stellen bij een voldongen feit, zonder debat is allemaal poppenkast", zo Claassen.

Vrijdag, als gestemd wordt over de nieuwe gedeputeerden, wordt in ieder geval wel dat debat gevoerd.

'Dictatuur'
Ook SVL kraakt harde noten. De partij vindt dat het uiteindelijke formatieproces sterke trekjes van een dictatuur vertoont. SVL-statenlid Marcel Thewissen verwijt waarnemend gouverneur Remkes de partij willens en wetens te hebben uitgesloten. "En hiermee ook bewust gekozen te hebben voor een strategie waarbij wij enkel en alleen nog bij het kruisje mogen tekenen. Daarom zien wij geen heil in het meespelen in deze poppenkast en schertsvertoning om net te doen alsof wij hier ook maar enige invloed op kunnen uitoefenen."

Blanco
De kandidaat-gedeputeerden wilden juist uitstralen dat ze als extraparlementair provinciebestuur alle partijen bij hun beleid willen betrekken. "Het is heel belangrijk een goede verstandhouding op te bouwen. Dat kan het beste via de inhoud. Wij zijn nog blanco", zo betoogde Lia Roefs (PvdA).

Madeleine van Toorenburg (CDA) had het over een transparante en eerlijke bestuurscultuur. "Doen wat je zegt en alle partijen gelijke informatie geven." Geert Gabriëls sprak over verbinding zoeken en Ad Roest (Lokaal-Limburg) over de noodzaak om met iedereen in gesprek te gaan.

Maarten van Gaans (D66) stelde tijdens zijn werk in politiek Den Haag de afgelopen jaren gezien te hebben dat tegenspraak en tegenmacht nodig is. "Ik houd erg van debatten op inhoud, met open vizier."

Stephan Satijn (VVD) verklaarde richting Limburgs Parlement dat 'we met elkaar verder moeten. We kunnen alleen werken met vertrouwen dat we van u krijgen'. Satijn had wel al meteen de gevolgen gemerkt van de aankondiging dat hij is voorgedragen als gedeputeerde. "Als je wordt genoemd als kandidaat-gedeputeerde heb je er meteen 500 vrienden bij op sociale media", zo Satijn.

Lees ook: Haagse contacten en Limburg-kennis van belang voor deputés

De hei op
Als het nieuwe provinciebestuur vrijdag volgens verwachting wordt gekozen en geïnstalleerd, houdt het op korte termijn een heidag.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen