Overslaan en naar de inhoud gaan

'Niet te lichtvoetig denken over kinderen vaccineren'

Geplaatst opvrijdag 7 januari 2022 - 18:47

Binnenkort kunnen ook kinderen van 5 tot en met 11 jaar een coronaprik krijgen. Kinderarts Gijs van Well heeft daar begrip voor, nu in het buitenland ook kinderen vaker ziek worden door corona. Maar door onder andere prikangst- en pijn en ongevaccineerde volwassenen moeten we er volgens de arts niet te lichtvoetig over denken.

Dat vertelt Van Well vrijdagmiddag in radioprogramma L1 Vandaag. Ouders krijgen tussen 18 en 22 januari een brief waarin staat dat ze telefonisch een afspraak kunnen maken. De eerste prikken worden een week later gezet.

Dilemma voor ouders
Is het nodig om kinderen in te enten? Kinderarts Gijs Van Well vindt het een lastige vraag, net als de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde: "Waarom moeten kinderen zich laten vaccineren om de maatschappij te beschermen als een deel van de volwassenen het niet doet?"

Lees ook: Video: Wisselende reacties op coronaprik voor kinderen

Het zorgt volgens de kinderarts voor een dilemma bij ouders, die zelf een inschatting moeten maken van de risico's. Dat kunnen gezondheidsrisico's zijn, maar ook het risico op beperkingen.

Bekijk hier wat ouders op straat vinden van de vaccins voor kinderen:

Video: L1

Kinderen ziek door mutanten
Toch laat Van Well zijn eigen kinderen wel inenten. Recente ontwikkelingen in de Verenigde Staten en Canada zijn daar voor hem een reden voor. "Met alle mutanten zie je daar nu dat het er toch op lijkt dat steeds jongere patiënten de klassieke covidziekte krijgen", vertelt de kinderarts.

Hij vergelijkt corona vervolgens met luchtwegvirussen uit het verleden, die zich naar verloop van tijd ontwikkelden tot ziektes die met name de luchtwegen aantastten. Daardoor hadden uiteindelijk met name kinderen er last van. "Omdat volwassenen zo'n ziekte meerdere keren in hun leven doormaken, reageren ze er steeds minder heftig op. Daardoor ontwikkelt zo'n ziekte zich tot een kinderziekte." Dit zou volgens Van Well ook met corona kunnen gebeuren.

Angst en pijn door prik
Net als volwassen kunnen kinderen ook klachten krijgen door de prik. Een dagje ziek, moe en pijnlijke arm komen vaak voor. "Bij pubers en jonge twintigers, met name jongens, zie je ook dat kleine aantallen een ontsteking krijgen in hun hartspier, die vaak enkele weken later weer voorbij is."

Maar waar we volgens Van Well niet lichtvoetig over moeten denken, is de angst en pijn door een prik die kinderen veel intenser kunnen ervaren dan volwassenen. "Soms is dat zelfs traumatisch. We zien helaas veel kinderen die naar het ziekenhuis komen en geprikt worden, die nare en soms zelfs traumatische ervaringen hebben."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen