Overslaan en naar de inhoud gaan

Niet alleen Limburg heeft moeite met afspraken windenergie

Geplaatst opmaandag 11 mei 2020 - 12:10

Limburg is niet de enige provincie die niet kan voldoen aan de afspraken met het Rijk over de hoeveelheid windenergie in 2020.

Ook andere provincies hebben te maken met langer lopende gerechtelijke procedures en met wachttijden bij bestellingen van windmolens.

95,5 megawatt
Gedeputeerde Carla Brugman stelt dat in een notitie voor het Limburgs Parlement over de stand van zaken rond hernieuwbare energie in Limburg. Daarin onderbouwt ze meer in detail haar eerdere antwoord op schriftelijke vragen van D66-statenlid Marlou Jenneskens van september vorig jaar. Kern daarvan was dat de provincie in 2020 geen 95,5 megawatt aan windenergie kan leveren, zoals afgesproken.

Vertraging
Door omstandigheden waar zij geen invloed op heeft en ondanks inspanningen om de windmolens tijdig te regelen, zo meldde de gedeputeerde toen. En daarbij verwees Brugman naar de juridische procedures en de leveringsproblemen. Die zorgen samen voor een vertraging van vijftien maanden.

Lees ook: Provincie: windmolens komen later door overmacht

Windmolens
24 windmolens moeten nog worden gebouwd om aan de verplichting te voldoen. Uit de recente rapportage blijkt dat er volgend jaar twaalf bijkomen : vijf in Egchel, vier in Ospeldijk en drie in Neer. in 2022 komen daar de negen van het windmolenpark Greenport Venlo bij - bij Blerick en Boekend - en drie bij Weert.

Techniekneutraal
Onderdeel van de afspraken met het Rijk was wel dat als een provincie haar doel voor windenergie voor eind 2020 niet haalt, als sanctie de openstaande opgave wordt verdubbeld. Daarvoor krijgt een provincie dan tot 2023 de tijd. Maar de kans bestaat dat dat ook met andere soorten duurzame energie mag worden gerealiseerd. Minister Eric Wiebes (VVD) heeft namelijk laten weten dat die rest-opgave 'techniekneutraal' mag zijn. "Wat dit concreet inhoudt, met name wat daarin mag meetellen, is nog onduidelijk", zo schrijft gedeputeerde Brugman aan het Limburgs Parlement. Onder meer de provinciale belangenorganisatie IPO is daarover in gesprek met het ministerie van Economische Zaken. In 2021 moet de Tweede Kamer daarover een besluit nemen.

De notitie van Brugman heeft inmiddels wel al tot een aantal politieke reacties geleid. Zo laat Forum voor Democratie (FvD) via Twitter weten dat 'uit protest van omwonenden en bedrijven duidelijk is dat er geen draagvlak is voor windturbines in ons prachtig Limburgs landschap. FVD wil geen geldverslindende klimaatregelen maar slimme duurzame oplossingen'.

Begrip
GroenLinks pleit in schriftelijke vragen juist voor een steviger aanpak. De partij vindt dat het huidige en het vorige provinciebestuur te weinig aandacht heeft gegeven aan het vlot trekken van de problemen rond het plaatsen van windmolens. "We begrijpen dat omwonenden van mogelijke locaties bezwaar kunnen hebben tegen plaatsing, maar met de juiste aanpak en goede contacten moet hier toch beter mee kunnen worden omgegaan", aldus GroenLinks-statenlid Pepijn Baneke.

Straf-opgave
Daarom vraagt hij wat de grootste knelpunten en bezwaren zijn bij de projecten tot nu toe en welke lessen daaruit te trekken zijn. Hij omschrijft de energietransitie als een van de belangrijkste opgaven van deze tijd. Baneke gelooft ook niet dat 'straf-opgave' van Limburg met andere soorten energie kan worden opgelost omdat dat geen zoden aan de dijk zet. Volgens hem gaat het om 148 megawatt. "Om de opbrengst van één windmolen te vervangen door zonne-energie zijn bijvoorbeeld 28 voetbalvelden bedekt met zonnepanelen nodig", zo stelt het GroenLinks-statenlid.

Gedeputeerde Carla Brugman heeft er wel 'vertrouwen in dat Limburg kan voldoen aan de invulling van dat nieuwe pakket', met bijvoorbeeld deels zonne-energie of geothermie.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen