Overslaan en naar de inhoud gaan

Nier zoeken via Facebook is niet zonder risico's

Geplaatst opwoensdag 6 februari 2019 - 15:13

Steeds meer nierpatiënten die (nog) niet in aanmerking komen voor een donornier, gaan op zoek naar een donor op Facebook. Volgens de Nierpatiënten Vereniging Maastricht is dat niet zonder risico's.

Lambert Jaegers van de vereniging waarschuwt voor een zoektocht via social media. "Je moet als patiënt zeker voorzichtig zijn in het aannemen van een aanbod via Facebook. Als nierpatiënt kan dit helaas ook valse hoop geven."

Valse hoop
Ook artsen zien deze ontwikkeling vaker. "Waarschijnlijk komt het veel vaker voor dan wij ons als arts realiseren. Wij weten niet in hoeveel van die gevallen het tot daadwerkelijke kennismaking komt, om te kijken of het überhaupt kan", vertelt Elly van Duijnhoven, nefroloog in Maastricht UMC+. Het kan echter ook risico's opleveren voor de patiënt. "In veel gevallen komen er heel veel reacties op een oproep die zeer teleurstellend kunnen zijn, omdat ze uiteindelijk niet tot een donatie leiden", zegt Van Duijnhoven.

Match
Nierpatiënt Monique Krischer uit Maastricht deed onlangs voor de tweede keer een oproep op Facebook voor een nieuwe nierdonor. "Er hadden zich vorig jaar drie mensen aangemeld, maar het bleek dat die geen juiste match voor mij waren." Bovendien werd ze in de tussentijd erg ziek en was ze daardoor niet transplantabel. Inmiddels is ze opgeknapt, maar is ze de nierdialyse helemaal beu. Krischer put haar hoop dus nu opnieuw uit haar oproep op social media.

Donatie
Regelmatig kwamen er ook reacties bij Krischer binnen van mensen die geld vroegen voor het aanbieden van een nier. "Dat is Nederland wettelijk verboden en daarom is het ook goed dat er in het ziekenhuis gecontroleerd wordt dat er geen dwang, geld of dat soort zaken aan de orde zijn. Dat het een donatie is vanuit een menselijk gebaar. En dat is goed", zegt Lambert Jaegers. Volgens nefroloog Van Duijnhoven is dit als ziekenhuis erg moeilijk te controleren. "Wij kunnen niet zien of er een financiële transactie heeft plaatsgevonden. Wij zijn geen politieagenten."

Een goed alternatief voor mensen die hun nier willen afstaan, is volgens de nefroloog het 'altruïstisch' nierprogramma, waarbij iemand zich als vrijwillige nierdonor kan aanmelden in academische ziekenhuizen.

Lees ook: Maastrichtse wanhopig op zoek naar nieuwe nier

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Overzicht
1Limburg Facebook Algoritme wijziging
Uitgelicht
1Limburg op Facebook blijven zien

Facebook heeft een algoritme-wijziging aangekondigd. Daardoor kan het zijn dat je minder Facebook-berichten van 1Limburg op je tijdlijn gaat zien. Door een kleine handeling op Facebook te verrichten kun je dit voorkomen. We leggen dit kort uit in een artikel. Klik op de link om naar het artikel te gaan.

Bekijk de instructie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen