Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Nier zoeken via Facebook is niet zonder risico's

Geplaatst opwoensdag 6 februari 2019 - 15:13

Steeds meer nierpatiënten die (nog) niet in aanmerking komen voor een donornier, gaan op zoek naar een donor op Facebook. Volgens de Nierpatiënten Vereniging Maastricht is dat niet zonder risico's.

Lambert Jaegers van de vereniging waarschuwt voor een zoektocht via social media. "Je moet als patiënt zeker voorzichtig zijn in het aannemen van een aanbod via Facebook. Als nierpatiënt kan dit helaas ook valse hoop geven."

Valse hoop
Ook artsen zien deze ontwikkeling vaker. "Waarschijnlijk komt het veel vaker voor dan wij ons als arts realiseren. Wij weten niet in hoeveel van die gevallen het tot daadwerkelijke kennismaking komt, om te kijken of het überhaupt kan", vertelt Elly van Duijnhoven, nefroloog in Maastricht UMC+. Het kan echter ook risico's opleveren voor de patiënt. "In veel gevallen komen er heel veel reacties op een oproep die zeer teleurstellend kunnen zijn, omdat ze uiteindelijk niet tot een donatie leiden", zegt Van Duijnhoven.

Match
Nierpatiënt Monique Krischer uit Maastricht deed onlangs voor de tweede keer een oproep op Facebook voor een nieuwe nierdonor. "Er hadden zich vorig jaar drie mensen aangemeld, maar het bleek dat die geen juiste match voor mij waren." Bovendien werd ze in de tussentijd erg ziek en was ze daardoor niet transplantabel. Inmiddels is ze opgeknapt, maar is ze de nierdialyse helemaal beu. Krischer put haar hoop dus nu opnieuw uit haar oproep op social media.

Donatie
Regelmatig kwamen er ook reacties bij Krischer binnen van mensen die geld vroegen voor het aanbieden van een nier. "Dat is Nederland wettelijk verboden en daarom is het ook goed dat er in het ziekenhuis gecontroleerd wordt dat er geen dwang, geld of dat soort zaken aan de orde zijn. Dat het een donatie is vanuit een menselijk gebaar. En dat is goed", zegt Lambert Jaegers. Volgens nefroloog Van Duijnhoven is dit als ziekenhuis erg moeilijk te controleren. "Wij kunnen niet zien of er een financiële transactie heeft plaatsgevonden. Wij zijn geen politieagenten."

Een goed alternatief voor mensen die hun nier willen afstaan, is volgens de nefroloog het 'altruïstisch' nierprogramma, waarbij iemand zich als vrijwillige nierdonor kan aanmelden in academische ziekenhuizen.

Lees ook: Maastrichtse wanhopig op zoek naar nieuwe nier

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
1Limburg Facebook Algoritme wijziging
Uitgelicht
1Limburg op Facebook blijven zien

Facebook heeft een algoritme-wijziging aangekondigd. Daardoor kan het zijn dat je minder Facebook-berichten van 1Limburg op je tijdlijn gaat zien. Door een kleine handeling op Facebook te verrichten kun je dit voorkomen. We leggen dit kort uit in een artikel. Klik op de link om naar het artikel te gaan.

Bekijk de instructie
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Uitgelicht
De verkiezingen volg je bij L1

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen zendt L1 TV vijf verschillende debatten uit. Daarbij is nadrukkelijk samenwerking gezocht met maatschappelijke organisaties. De gekozen opzet van de tv-debatten maakt het mogelijk dat zowel zittende politieke partijen als nieuwe partijen kunnen meedoen.

Op de verkiezingsdag woensdag 20 maart maken we een speciale avondvullende uitzending op L1 TV vanaf 21:00 uur, met uitslagen, reacties vanuit het provinciehuis en analyses. Online kun je alles volgen bij 1Limburg.

Meer over de verkiezingen
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen