Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Nier zoeken via Facebook is niet zonder risico's

Geplaatst opwoensdag 6 februari 2019 - 15:13

Steeds meer nierpatiënten die (nog) niet in aanmerking komen voor een donornier, gaan op zoek naar een donor op Facebook. Volgens de Nierpatiënten Vereniging Maastricht is dat niet zonder risico's.

Lambert Jaegers van de vereniging waarschuwt voor een zoektocht via social media. "Je moet als patiënt zeker voorzichtig zijn in het aannemen van een aanbod via Facebook. Als nierpatiënt kan dit helaas ook valse hoop geven."

Valse hoop
Ook artsen zien deze ontwikkeling vaker. "Waarschijnlijk komt het veel vaker voor dan wij ons als arts realiseren. Wij weten niet in hoeveel van die gevallen het tot daadwerkelijke kennismaking komt, om te kijken of het überhaupt kan", vertelt Elly van Duijnhoven, nefroloog in Maastricht UMC+. Het kan echter ook risico's opleveren voor de patiënt. "In veel gevallen komen er heel veel reacties op een oproep die zeer teleurstellend kunnen zijn, omdat ze uiteindelijk niet tot een donatie leiden", zegt Van Duijnhoven.

Match
Nierpatiënt Monique Krischer uit Maastricht deed onlangs voor de tweede keer een oproep op Facebook voor een nieuwe nierdonor. "Er hadden zich vorig jaar drie mensen aangemeld, maar het bleek dat die geen juiste match voor mij waren." Bovendien werd ze in de tussentijd erg ziek en was ze daardoor niet transplantabel. Inmiddels is ze opgeknapt, maar is ze de nierdialyse helemaal beu. Krischer put haar hoop dus nu opnieuw uit haar oproep op social media.

Donatie
Regelmatig kwamen er ook reacties bij Krischer binnen van mensen die geld vroegen voor het aanbieden van een nier. "Dat is Nederland wettelijk verboden en daarom is het ook goed dat er in het ziekenhuis gecontroleerd wordt dat er geen dwang, geld of dat soort zaken aan de orde zijn. Dat het een donatie is vanuit een menselijk gebaar. En dat is goed", zegt Lambert Jaegers. Volgens nefroloog Van Duijnhoven is dit als ziekenhuis erg moeilijk te controleren. "Wij kunnen niet zien of er een financiële transactie heeft plaatsgevonden. Wij zijn geen politieagenten."

Een goed alternatief voor mensen die hun nier willen afstaan, is volgens de nefroloog het 'altruïstisch' nierprogramma, waarbij iemand zich als vrijwillige nierdonor kan aanmelden in academische ziekenhuizen.

Lees ook: Maastrichtse wanhopig op zoek naar nieuwe nier

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
1Limburg Facebook Algoritme wijziging
Uitgelicht
1Limburg op Facebook blijven zien

Facebook heeft een algoritme-wijziging aangekondigd. Daardoor kan het zijn dat je minder Facebook-berichten van 1Limburg op je tijdlijn gaat zien. Door een kleine handeling op Facebook te verrichten kun je dit voorkomen. We leggen dit kort uit in een artikel. Klik op de link om naar het artikel te gaan.

Bekijk de instructie
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen