Overslaan en naar de inhoud gaan

Nier zoeken via Facebook is niet zonder risico's

Geplaatst opwoensdag 6 februari 2019 - 15:13

Steeds meer nierpatiënten die (nog) niet in aanmerking komen voor een donornier, gaan op zoek naar een donor op Facebook. Volgens de Nierpatiënten Vereniging Maastricht is dat niet zonder risico's.

Lambert Jaegers van de vereniging waarschuwt voor een zoektocht via social media. "Je moet als patiënt zeker voorzichtig zijn in het aannemen van een aanbod via Facebook. Als nierpatiënt kan dit helaas ook valse hoop geven."

Valse hoop
Ook artsen zien deze ontwikkeling vaker. "Waarschijnlijk komt het veel vaker voor dan wij ons als arts realiseren. Wij weten niet in hoeveel van die gevallen het tot daadwerkelijke kennismaking komt, om te kijken of het überhaupt kan", vertelt Elly van Duijnhoven, nefroloog in Maastricht UMC+. Het kan echter ook risico's opleveren voor de patiënt. "In veel gevallen komen er heel veel reacties op een oproep die zeer teleurstellend kunnen zijn, omdat ze uiteindelijk niet tot een donatie leiden", zegt Van Duijnhoven.

Match
Nierpatiënt Monique Krischer uit Maastricht deed onlangs voor de tweede keer een oproep op Facebook voor een nieuwe nierdonor. "Er hadden zich vorig jaar drie mensen aangemeld, maar het bleek dat die geen juiste match voor mij waren." Bovendien werd ze in de tussentijd erg ziek en was ze daardoor niet transplantabel. Inmiddels is ze opgeknapt, maar is ze de nierdialyse helemaal beu. Krischer put haar hoop dus nu opnieuw uit haar oproep op social media.

Donatie
Regelmatig kwamen er ook reacties bij Krischer binnen van mensen die geld vroegen voor het aanbieden van een nier. "Dat is Nederland wettelijk verboden en daarom is het ook goed dat er in het ziekenhuis gecontroleerd wordt dat er geen dwang, geld of dat soort zaken aan de orde zijn. Dat het een donatie is vanuit een menselijk gebaar. En dat is goed", zegt Lambert Jaegers. Volgens nefroloog Van Duijnhoven is dit als ziekenhuis erg moeilijk te controleren. "Wij kunnen niet zien of er een financiële transactie heeft plaatsgevonden. Wij zijn geen politieagenten."

Een goed alternatief voor mensen die hun nier willen afstaan, is volgens de nefroloog het 'altruïstisch' nierprogramma, waarbij iemand zich als vrijwillige nierdonor kan aanmelden in academische ziekenhuizen.

Lees ook: Maastrichtse wanhopig op zoek naar nieuwe nier

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Overzicht
1Limburg Facebook Algoritme wijziging
Uitgelicht
1Limburg op Facebook blijven zien

Facebook heeft een algoritme-wijziging aangekondigd. Daardoor kan het zijn dat je minder Facebook-berichten van 1Limburg op je tijdlijn gaat zien. Door een kleine handeling op Facebook te verrichten kun je dit voorkomen. We leggen dit kort uit in een artikel. Klik op de link om naar het artikel te gaan.

Bekijk de instructie
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen