Overslaan en naar de inhoud gaan

Nicolaaskerk Venlo sluit definitief haar deuren

Geplaatst opvrijdag 6 december 2019 - 19:39

De Nicolaaskerk in Venlo heeft vrijdagavond voor de laatste keer haar deuren gesloten.

In een laatste dienst namen de gelovigen afscheid van de kerk.

Mistroostig
De kerk in Venlo-Noord sluit samen met de Heilig Hartkerk dit weekend de deuren. Over de sluiting werd lange tijd gesproken omdat er nauwelijks tot geen toekomstperspectief meer was. "Het weer past bij de avond. De mistroostigheid van het weer. Zo voelen we ons hier ook. Aan de ene kant weemoed en aan de andere kant de werkelijkheid van een leeglopende kerk," vertelt pastoor Tjeu Kunnen.

Modern
De Nicolaaskerk is een moderne kerk uit de jaren zestig, gebouwd op de groei. Zitplaatsen voor 900 mensen, maar die worden allang niet meer allemaal gevuld. En precies dat is het probleem. "Mensen zijn veel meer op zichzelf gericht. De individualisering van de maatschappij. Het gaat om het individu en niet meer over de gemeenschap," zegt Kunnen. "De kerk moet veranderen. We kunnen mensen niet meer aanspreken. Dat gaat niet meer met oude taal. Dat moet met eigentijdse taal."

Relikwie
Tijdens de laatste mis werd het relikwie dat tijdens de opening in 1961 in het altaar werd gemetseld eruit gehaald, om samen met de parochianen naar het nieuwe onderkomen te verhuizen. Met het vertrek van het relikwie verdwijnt 'de ziel' uit de kerk.

Zorgwoningen
Zowel de Nicolaaskerk als de Heilig Hartkerk hebben de status van rijksmonument, waardoor ze niet zomaar afgebroken kunnen worden. Voor de Nicolaaskerk liggen plannen klaar om het gebouw om te vormen tot zorgwoningen. De invulling van de Heilig Hartkerk ligt een stuk lastiger omdat de kerk vorig jaar getroffen is door blikseminslag en ernstig beschadigd raakte. Onduidelijk is nog wat er met het gebouw moet gebeuren.

Zaterdag wordt de laatste dienst gehouden in de Heilig Hartkerk, zondag worden de twee parochies samengevoegd in de kerk 't Ven.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen