Overslaan en naar de inhoud gaan

Nexit geen issue voor Limburgers

Geplaatst opdinsdag 9 april 2019 - 16:45

Een eventuele Nexit, waarbij Nederland de Europese Unie zou verlaten, is in Limburg geen thema.

Dat zegt CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers uit Stramproy in AvondGasten Europa op L1.

Discussie
"80 procent van de Nederlanders vindt het goed om in de EU te zitten", zegt de Limburgse Europarlementariër. Limburgers zijn er volgens de CDA'er niet zozeer bezig met de kwestie of ze in de Unie willen blijven of deze willen verlaten. "We zitten erin en we hebben meer grenzen met Europa dan met Nederland. Laten we voor de verkiezingen een discussie hebben over hoe we die samenwerking vorm gaan geven." Een kwestie die bijvoorbeeld wel speelt in onze grensprovincie is een gezamenlijke aanpak met Duitsland en België van (drugs)criminaliteit.

Niet te vertrouwen
Partijen als de PVV en Forum voor Democratie (FvD) volgen een duidelijke anti-Europese lijn. Lenaers zegt dat de standpunten van FvD over een Nexit variëren: het ene moment worden sterke uitspraken gedaan die later weer genuanceerd worden. "Dat soort partijen zijn niet te vertrouwen", aldus het parlementslid. "Als je ziet wat er in Engeland gebeurt, vermenigvuldig die chaos met tien en je weet wat je in Limburg te wachten staat als we ons lot in handen van zulke partijen leggen."

Video: L1

Brexit
Kortom, een Nexit is niet aan de orde volgens Limburgers. De Britten verlaten echter wel de Unie. Na het uitstellen van de deadline hiervoor, komen de Europese verkiezingen in het vizier. Verder uitstel zou betekenen dat het Verenigd Koninkrijk ook deelneemt aan deze verkiezingen in mei.

Absurd
"Het is absurd als de Britten Europese verkiezingen moeten gaan organiseren. Het wordt tijd dat Europa 'regel het maar voor de verkiezingen' tegen hen zegt", aldus
Lenaers. Politiek journalist Kees Boonman voegt toe dat de Brexit zo goed mogelijk geregeld moet worden. "Een gifwolk uit Groot-Brittannië verspreidt zich over de EU als ze meedoen aan de verkiezingen."

AvondGasten Europa vanuit Brussel met Europarlementariërs Jeroen Lenaers, Agnes Jongerius en Hilde Vautmans en politiek journalist Kees Boonman is dinsdag te zien op L1 TV om 21:00 uur of via de website van L1.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen