Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Nexit geen issue voor Limburgers

Geplaatst opdinsdag 9 april 2019 - 16:45

Een eventuele Nexit, waarbij Nederland de Europese Unie zou verlaten, is in Limburg geen thema.

Dat zegt CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers uit Stramproy in AvondGasten Europa op L1.

Discussie
"80 procent van de Nederlanders vindt het goed om in de EU te zitten", zegt de Limburgse Europarlementariër. Limburgers zijn er volgens de CDA'er niet zozeer bezig met de kwestie of ze in de Unie willen blijven of deze willen verlaten. "We zitten erin en we hebben meer grenzen met Europa dan met Nederland. Laten we voor de verkiezingen een discussie hebben over hoe we die samenwerking vorm gaan geven." Een kwestie die bijvoorbeeld wel speelt in onze grensprovincie is een gezamenlijke aanpak met Duitsland en België van (drugs)criminaliteit.

Niet te vertrouwen
Partijen als de PVV en Forum voor Democratie (FvD) volgen een duidelijke anti-Europese lijn. Lenaers zegt dat de standpunten van FvD over een Nexit variëren: het ene moment worden sterke uitspraken gedaan die later weer genuanceerd worden. "Dat soort partijen zijn niet te vertrouwen", aldus het parlementslid. "Als je ziet wat er in Engeland gebeurt, vermenigvuldig die chaos met tien en je weet wat je in Limburg te wachten staat als we ons lot in handen van zulke partijen leggen."

Video: L1

Brexit
Kortom, een Nexit is niet aan de orde volgens Limburgers. De Britten verlaten echter wel de Unie. Na het uitstellen van de deadline hiervoor, komen de Europese verkiezingen in het vizier. Verder uitstel zou betekenen dat het Verenigd Koninkrijk ook deelneemt aan deze verkiezingen in mei.

Absurd
"Het is absurd als de Britten Europese verkiezingen moeten gaan organiseren. Het wordt tijd dat Europa 'regel het maar voor de verkiezingen' tegen hen zegt", aldus
Lenaers. Politiek journalist Kees Boonman voegt toe dat de Brexit zo goed mogelijk geregeld moet worden. "Een gifwolk uit Groot-Brittannië verspreidt zich over de EU als ze meedoen aan de verkiezingen."

AvondGasten Europa vanuit Brussel met Europarlementariërs Jeroen Lenaers, Agnes Jongerius en Hilde Vautmans en politiek journalist Kees Boonman is dinsdag te zien op L1 TV om 21:00 uur of via de website van L1.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Win een gigantische eenhoorn
Uitgelicht
Win een gigantische eenhoorn!

L1 knalt de zomer in! Op vrijdag 19 juli vieren we vanaf 06:00 op L1 Radio het begin van de Bouwvakvakantie. Met een barbecue, ijscoman en een Kop van Jut. En de hoofdprijs: een gigantisch opblaasbaar eenhoorneiland!

Kom gezellig langs bij de L1-studio aan de Ambyerstraat Zuid 77B in Maastricht-Amby en sla je slag!

Kom 19 juli langs bij L1
Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen
Uitgelicht
Win kaarten Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen

Wij mogen kaarten voor het Historisch Motoren en Tractoren festival in Panningen weg geven. Wil jij dit jaar met je partner, kinderen, vrienden of vriendinnen gratis naar het festival in Panningen? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Zie hier hoe je kans maakt
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!

Meest gelezen