Overslaan en naar de inhoud gaan

Nexit geen issue voor Limburgers

Geplaatst opdinsdag 9 april 2019 - 16:45

Een eventuele Nexit, waarbij Nederland de Europese Unie zou verlaten, is in Limburg geen thema.

Dat zegt CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers uit Stramproy in AvondGasten Europa op L1.

Discussie
"80 procent van de Nederlanders vindt het goed om in de EU te zitten", zegt de Limburgse Europarlementariër. Limburgers zijn er volgens de CDA'er niet zozeer bezig met de kwestie of ze in de Unie willen blijven of deze willen verlaten. "We zitten erin en we hebben meer grenzen met Europa dan met Nederland. Laten we voor de verkiezingen een discussie hebben over hoe we die samenwerking vorm gaan geven." Een kwestie die bijvoorbeeld wel speelt in onze grensprovincie is een gezamenlijke aanpak met Duitsland en België van (drugs)criminaliteit.

Niet te vertrouwen
Partijen als de PVV en Forum voor Democratie (FvD) volgen een duidelijke anti-Europese lijn. Lenaers zegt dat de standpunten van FvD over een Nexit variëren: het ene moment worden sterke uitspraken gedaan die later weer genuanceerd worden. "Dat soort partijen zijn niet te vertrouwen", aldus het parlementslid. "Als je ziet wat er in Engeland gebeurt, vermenigvuldig die chaos met tien en je weet wat je in Limburg te wachten staat als we ons lot in handen van zulke partijen leggen."

Video: L1

Brexit
Kortom, een Nexit is niet aan de orde volgens Limburgers. De Britten verlaten echter wel de Unie. Na het uitstellen van de deadline hiervoor, komen de Europese verkiezingen in het vizier. Verder uitstel zou betekenen dat het Verenigd Koninkrijk ook deelneemt aan deze verkiezingen in mei.

Absurd
"Het is absurd als de Britten Europese verkiezingen moeten gaan organiseren. Het wordt tijd dat Europa 'regel het maar voor de verkiezingen' tegen hen zegt", aldus
Lenaers. Politiek journalist Kees Boonman voegt toe dat de Brexit zo goed mogelijk geregeld moet worden. "Een gifwolk uit Groot-Brittannië verspreidt zich over de EU als ze meedoen aan de verkiezingen."

AvondGasten Europa vanuit Brussel met Europarlementariërs Jeroen Lenaers, Agnes Jongerius en Hilde Vautmans en politiek journalist Kees Boonman is dinsdag te zien op L1 TV om 21:00 uur of via de website van L1.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen