Overslaan en naar de inhoud gaan

Nexit geen issue voor Limburgers

Geplaatst opdinsdag 9 april 2019 - 16:45

Een eventuele Nexit, waarbij Nederland de Europese Unie zou verlaten, is in Limburg geen thema.

Dat zegt CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers uit Stramproy in AvondGasten Europa op L1.

Discussie
"80 procent van de Nederlanders vindt het goed om in de EU te zitten", zegt de Limburgse Europarlementariër. Limburgers zijn er volgens de CDA'er niet zozeer bezig met de kwestie of ze in de Unie willen blijven of deze willen verlaten. "We zitten erin en we hebben meer grenzen met Europa dan met Nederland. Laten we voor de verkiezingen een discussie hebben over hoe we die samenwerking vorm gaan geven." Een kwestie die bijvoorbeeld wel speelt in onze grensprovincie is een gezamenlijke aanpak met Duitsland en België van (drugs)criminaliteit.

Niet te vertrouwen
Partijen als de PVV en Forum voor Democratie (FvD) volgen een duidelijke anti-Europese lijn. Lenaers zegt dat de standpunten van FvD over een Nexit variëren: het ene moment worden sterke uitspraken gedaan die later weer genuanceerd worden. "Dat soort partijen zijn niet te vertrouwen", aldus het parlementslid. "Als je ziet wat er in Engeland gebeurt, vermenigvuldig die chaos met tien en je weet wat je in Limburg te wachten staat als we ons lot in handen van zulke partijen leggen."

Video: L1

Brexit
Kortom, een Nexit is niet aan de orde volgens Limburgers. De Britten verlaten echter wel de Unie. Na het uitstellen van de deadline hiervoor, komen de Europese verkiezingen in het vizier. Verder uitstel zou betekenen dat het Verenigd Koninkrijk ook deelneemt aan deze verkiezingen in mei.

Absurd
"Het is absurd als de Britten Europese verkiezingen moeten gaan organiseren. Het wordt tijd dat Europa 'regel het maar voor de verkiezingen' tegen hen zegt", aldus
Lenaers. Politiek journalist Kees Boonman voegt toe dat de Brexit zo goed mogelijk geregeld moet worden. "Een gifwolk uit Groot-Brittannië verspreidt zich over de EU als ze meedoen aan de verkiezingen."

AvondGasten Europa vanuit Brussel met Europarlementariërs Jeroen Lenaers, Agnes Jongerius en Hilde Vautmans en politiek journalist Kees Boonman is dinsdag te zien op L1 TV om 21:00 uur of via de website van L1.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen