Overslaan en naar de inhoud gaan

Nexit geen issue voor Limburgers

Geplaatst opdinsdag 9 april 2019 - 16:45

Een eventuele Nexit, waarbij Nederland de Europese Unie zou verlaten, is in Limburg geen thema.

Dat zegt CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers uit Stramproy in AvondGasten Europa op L1.

Discussie
"80 procent van de Nederlanders vindt het goed om in de EU te zitten", zegt de Limburgse Europarlementariër. Limburgers zijn er volgens de CDA'er niet zozeer bezig met de kwestie of ze in de Unie willen blijven of deze willen verlaten. "We zitten erin en we hebben meer grenzen met Europa dan met Nederland. Laten we voor de verkiezingen een discussie hebben over hoe we die samenwerking vorm gaan geven." Een kwestie die bijvoorbeeld wel speelt in onze grensprovincie is een gezamenlijke aanpak met Duitsland en België van (drugs)criminaliteit.

Niet te vertrouwen
Partijen als de PVV en Forum voor Democratie (FvD) volgen een duidelijke anti-Europese lijn. Lenaers zegt dat de standpunten van FvD over een Nexit variëren: het ene moment worden sterke uitspraken gedaan die later weer genuanceerd worden. "Dat soort partijen zijn niet te vertrouwen", aldus het parlementslid. "Als je ziet wat er in Engeland gebeurt, vermenigvuldig die chaos met tien en je weet wat je in Limburg te wachten staat als we ons lot in handen van zulke partijen leggen."

Video: L1

Brexit
Kortom, een Nexit is niet aan de orde volgens Limburgers. De Britten verlaten echter wel de Unie. Na het uitstellen van de deadline hiervoor, komen de Europese verkiezingen in het vizier. Verder uitstel zou betekenen dat het Verenigd Koninkrijk ook deelneemt aan deze verkiezingen in mei.

Absurd
"Het is absurd als de Britten Europese verkiezingen moeten gaan organiseren. Het wordt tijd dat Europa 'regel het maar voor de verkiezingen' tegen hen zegt", aldus
Lenaers. Politiek journalist Kees Boonman voegt toe dat de Brexit zo goed mogelijk geregeld moet worden. "Een gifwolk uit Groot-Brittannië verspreidt zich over de EU als ze meedoen aan de verkiezingen."

AvondGasten Europa vanuit Brussel met Europarlementariërs Jeroen Lenaers, Agnes Jongerius en Hilde Vautmans en politiek journalist Kees Boonman is dinsdag te zien op L1 TV om 21:00 uur of via de website van L1.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen