Overslaan en naar de inhoud gaan

Netwerk gedicht: iedere wijk in Heerlen een defibrillator

Geplaatst opdonderdag 21 oktober 2021 - 12:49

De gemeente Heerlen gaat vijf nieuwe defibrillatoren aanschaffen. Daarmee krijgen alle wijken in Heerlen de beschikking over zo'n AED die wordt ingezet bij een hartstilstand.

Gemeenteraadslid Theo de Groot van OPH (Ouderen Partij Heerlen) had vragen gesteld over de situatie.

Zes minuten
Volgens hem moeten mensen die een hartstilstand krijgen in alle wijken van de stad binnen de zes minuten met een defibrillator geholpen kunnen worden, 'zodat de eerste levensreddende handelingen verricht kunnen worden'.

Inventarisatie
Uit een inventarisatie van de gemeente bleek vervolgens dat dat op vijf plekken nog niet het geval was. Dat wordt nu opgelost.

Kosten
De vijf AED's kosten samen 11.000 euro. Aan onderhoud en verzekeringen is de gemeente jaarlijks maximaal 1500 euro kwijt. "Met een relatief laag bedrag, hebben we hiermee de dekking op orde", aldus wethouder Peter van Zutphen (SP).

Vrijwilligers
Heerlen telde eind september 62 AED’s en 864 vrijwilligers en burger-hulpverleners die het apparaat kunnen bedienen. Het streven is dat aantal nog te verhogen.

Uit cijfers van de gemeente blijkt dat in 2019 een AED 54 keer is ingezet, in 2020 64 keer en dit jaar tot half oktober 43 keer.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen