Overslaan en naar de inhoud gaan

'Netflix-filmmakers moeten getuigen over drugsvondst Beek'

Geplaatst opwoensdag 7 oktober 2020 - 6:30

Als het aan advocaat Hakan Külcü ligt, verschijnen twee Netflix-filmmakers voor de rechter-commissaris om te worden gehoord over een Beekse drugszaak. Het duo maakte een reportage op het moment dat de politie drie mannen arresteerde.

Dat gebeurde op 14 juni 2018 in een woning in Beek. Het proces start naar verwachting binnen enkele maanden.

Lees ook: Grote dag voor Netflix-boeven: 'eigen' serie in première

Psycho en Mr. X
Op het moment van de inval werden twee mannen geïnterviewd door de filmmakers van Netflix. Dit alles is ook te zien in seizoen drie, aflevering vier van documentaireserie Dope op Netflix. Deze Psycho en Mr. X, zoals ze zich voor de gelegenheid noemden, vertellen daarin uitgebreid over hun handel in cocaïne. "We kunnen wekelijks vijf kilo verkopen, soms twintig kilo, ligt eraan wat voor klant er komt."

Pure cocaïne
In Dope laat het duo verschillende witte blokken zien, cocaïne zeggen ze. De voice over van het programma zegt: 'Ze kunnen een hoge prijs vragen, omdat hun cocaïne zo puur is.' Ook wordt er een vuurwapen in beeld gebracht. "Je moet je mannetje staan, het is niet alsof je broodjes verkoopt", zegt Mr. X. "Maar we hoeven 'm niet vaak te gebruiken, want ze weten wel bij wie ze komen."

Suikerdrugs
Des te opvallender zijn de resultaten van het politieonderzoek. De blokken drugs bleken voor een groot deel uit suiker te bestaan en het wapen bleek nep. Zowel de filmmakers als de verdachten zouden hebben geweten dat een deel van de drugs nep was én dat het om een nepwapen ging.

Advocaat Külcü wil de beide filmmakers laten getuigen in de zaak. "Ze zouden voor de opnames contact hebben gehad met politie en justitie. Daar wil ik alles over weten. Je kunt je overigens afvragen hoe betrouwbaar het programma is, als zij kennelijk weten dat wat ze uitzenden nep is."

Fragment Dope Netflix drugs Beek
Een fragment van Netflix-serie Dope, waarin de Beekse drugsactie te zien is.
Foto: Netflix

Echt spul
Overigens bleek een deel van de drugs op tafel, zo'n 200 gram, wel echt. Het overgrote deel bleek cocaïne, het overige kwam uit de test als heroïne. "Maar dat wist mijn cliënt niet", zegt advocaat Peer Szymkowiak, die Abdelaziz A. bijstaat. Abdelaziz is weliswaar niet te zien in de serie, maar het was zijn huis waar de politie binnenviel.

Figurant X
Hij was er ook bij tijdens de inval. "Cliënt stelde alleen zijn huis ter beschikking voor de opnames. Hem is door medeverdachten verteld dat de drugs en het wapen nep zouden zijn", stelt Szymkowiak. Zijn collega Külcü, die Mr X. bijstaat, claimt dat ook zijn cliënt van niks wist. "Hij is door degene die door Netflix was benaderd gevraagd om te figureren. De woning, de drugs en het wapen zijn door iemand anders geregeld. Cliënt dacht dat alles nep was."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen