Overslaan en naar de inhoud gaan

Net over de grens: 'Luik is coronahoofdstad van Europa'

Geplaatst opdonderdag 22 oktober 2020 - 11:25

De ziekenhuizen in Luik, net over de grens bij Maastricht, luiden de noodklok. Het aantal coronabesmettingen loopt daar zo snel op dat Luik de nieuwe coronahoofdstad van Europa lijkt te worden.

"Wij zien al twee weken dat er steeds meer coronapatiënten binnenkomen. We kunnen geen kwaliteitszorg meer geven zonder beroep te doen op andere ziekenhuizen." Dit vertelt eerstehulparts Geoffrey Dubois vanuit een Luiks ziekenhuis aan de VRT .

"We proberen patiënten naar andere ziekenhuizen in Luik te brengen, maar die zitten ook vol", aldus de arts. Volgens de VRT gaat het om 2800 besmettingen per 100.000 inwoners in de provincie Luik per dag en liggen daar zo'n 600 patiënten met corona in het ziekenhuis. Twee weken geleden waren dit nog 140 mensen.

Dichtbij Maastricht
Luik ligt niet ver van de Limburgse hoofdstad Maastricht af. Voorzitter Annemarie Penn-te Strake, van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg is nog niet bezorgd.

"Voor Luik schrik ik ervan, voor ons niet. Ons landelijke dashboard vullen wij altijd aan met de gegevens uit België en Duitsland. We zien het oplopen, maar we zien het overal oplopen. Daarnaast is er aanzienlijk minder verkeer tussen Luik en Maastricht op dit moment. Het meeste verkeer is sowieso meer naar Vlaams Limburg en niet zo zeer naar Luik. Maar we hopen natuurlijk niet in de vaart van Luik terecht te komen", vertelt de voorzitter en tevens ook burgemeester van Maastricht aan Radio 1.

Alle ogen gericht op Luik
Volgens Belgische media zijn alle ogen gericht op Luik omdat de provincie een van de hoogste coronacijfers van Europa heeft, en hierdoor lijkt Luik op dit moment het nieuwe Bergamo te worden, oftewel de nieuwe coronahoofdstad van Europa.

Zo gingen er woensdag vanaf de spoedafdeling van het Luikse ziekenhuis CHR Citadelle, volgens het Nieuwsblad, al drie patiënten in een beschermende plastic hoes met een ambulance naar andere ziekenhuizen buiten de provincie Luik.

Veldhospitaal
Luik denkt er dan ook over om een veldhospitaal te laten inrichten. De burgemeester van de stad overweegt het leger te vragen het voormalige Sint-Jozefziekenhuis in gebruik te nemen en daar coronapatiënten op te vangen, melden Belgische media.

Grensregio
In de grensregio met Limburg zijn er meer plekken waar de besmettingen oplopen. In de regio Aken is de situatie ook ernstig. Maar aan extra maatregelen denkt Penn nog niet: "We zitten vast aan de landelijke maatregelen, daarnaast kun je ook niet even zomaar de grens sluiten. Het komt toch aan op het gezonde verstand van mensen in Luik en bij ons."

Lees ook: Coronasituatie Noord- en Midden-Limburg 'zeer ernstig'

Op dit moment gaat het dan relatief 'goed' in Zuid-Limburg, als je kijkt naar de cijfers van het rest van het land. In Zuid-Limburg blijft de situatie 'zorgelijk', het op een na laagste risiconiveau. "Maar of iedereen nadenkt met een gezond verstand, daar maken wij ons wel zorgen over. En dat het nu relatief goed gaat, daar houden we ons maar aan vast", aldus Penn.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen