Overslaan en naar de inhoud gaan

Net over de grens: 'Luik is coronahoofdstad van Europa'

Geplaatst opdonderdag 22 oktober 2020 - 11:25

De ziekenhuizen in Luik, net over de grens bij Maastricht, luiden de noodklok. Het aantal coronabesmettingen loopt daar zo snel op dat Luik de nieuwe coronahoofdstad van Europa lijkt te worden.

"Wij zien al twee weken dat er steeds meer coronapatiënten binnenkomen. We kunnen geen kwaliteitszorg meer geven zonder beroep te doen op andere ziekenhuizen." Dit vertelt eerstehulparts Geoffrey Dubois vanuit een Luiks ziekenhuis aan de VRT .

"We proberen patiënten naar andere ziekenhuizen in Luik te brengen, maar die zitten ook vol", aldus de arts. Volgens de VRT gaat het om 2800 besmettingen per 100.000 inwoners in de provincie Luik per dag en liggen daar zo'n 600 patiënten met corona in het ziekenhuis. Twee weken geleden waren dit nog 140 mensen.

Dichtbij Maastricht
Luik ligt niet ver van de Limburgse hoofdstad Maastricht af. Voorzitter Annemarie Penn-te Strake, van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg is nog niet bezorgd.

"Voor Luik schrik ik ervan, voor ons niet. Ons landelijke dashboard vullen wij altijd aan met de gegevens uit België en Duitsland. We zien het oplopen, maar we zien het overal oplopen. Daarnaast is er aanzienlijk minder verkeer tussen Luik en Maastricht op dit moment. Het meeste verkeer is sowieso meer naar Vlaams Limburg en niet zo zeer naar Luik. Maar we hopen natuurlijk niet in de vaart van Luik terecht te komen", vertelt de voorzitter en tevens ook burgemeester van Maastricht aan Radio 1.

Alle ogen gericht op Luik
Volgens Belgische media zijn alle ogen gericht op Luik omdat de provincie een van de hoogste coronacijfers van Europa heeft, en hierdoor lijkt Luik op dit moment het nieuwe Bergamo te worden, oftewel de nieuwe coronahoofdstad van Europa.

Zo gingen er woensdag vanaf de spoedafdeling van het Luikse ziekenhuis CHR Citadelle, volgens het Nieuwsblad, al drie patiënten in een beschermende plastic hoes met een ambulance naar andere ziekenhuizen buiten de provincie Luik.

Veldhospitaal
Luik denkt er dan ook over om een veldhospitaal te laten inrichten. De burgemeester van de stad overweegt het leger te vragen het voormalige Sint-Jozefziekenhuis in gebruik te nemen en daar coronapatiënten op te vangen, melden Belgische media.

Grensregio
In de grensregio met Limburg zijn er meer plekken waar de besmettingen oplopen. In de regio Aken is de situatie ook ernstig. Maar aan extra maatregelen denkt Penn nog niet: "We zitten vast aan de landelijke maatregelen, daarnaast kun je ook niet even zomaar de grens sluiten. Het komt toch aan op het gezonde verstand van mensen in Luik en bij ons."

Lees ook: Coronasituatie Noord- en Midden-Limburg 'zeer ernstig'

Op dit moment gaat het dan relatief 'goed' in Zuid-Limburg, als je kijkt naar de cijfers van het rest van het land. In Zuid-Limburg blijft de situatie 'zorgelijk', het op een na laagste risiconiveau. "Maar of iedereen nadenkt met een gezond verstand, daar maken wij ons wel zorgen over. En dat het nu relatief goed gaat, daar houden we ons maar aan vast", aldus Penn.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen