Overslaan en naar de inhoud gaan

Nertsen op bedrijf in Ysselsteyn besmet met coronavirus

Geplaatst opwoensdag 3 juni 2020 - 15:26

De dieren van een nertsenfarm in Ysselsteyn zijn besmet met het coronavirus. Dat heeft eigenaar Rob Martens dinsdag te horen gekregen na onderzoek eerder deze week.

De familieleden en medewerkers van het bedrijf worden nu getest of ze zelf ook het coronavirus onder de leden hebben. Het gaat in totaal om vijftien mensen.

Geen symptomen
Eigenaar Martens is compleet verrast door de uitslag. "De dieren ogen allemaal gezond. Er lijkt niets aan de hand." Toen hij dinsdagavond te horen kreeg dat zijn farm in Ysselsteyn is besmet, heeft hij direct alle omwonenden op de hoogte gesteld. "We volgen het protocol en spelen open kaart naar de buurt." Behalve de locatie in Ysselsteyn heeft Martens ook een nertsenfarm in Castenray en in de gemeente Gennep.

Ruimen
Of het bedrijf geruimd gaat worden, is voor hem nog onduidelijk. "Het enige dat ik kan doen, is wachten op een bericht van het ministerie. Dat kan vanmiddag of misschien donderdag volgen."

Een eventuele ruiming zou voor de familie Martens een enorme emotionele en financiƫle dreun zijn. "We hebben veel tijd en energie gestopt in het selecteren van de dieren. We hebben jaren gewerkt aan deze fokstapel. Juist nu de pups geboren zijn, zou dat extra hard aankomen. Een paar weken geleden ging het nog om een beperkt aantal moeders. Die hebben nu ieder vijf tot zes jongen gekregen. Nu gaat het om om in totaal 40.000 dieren."

Brabant
Woensdag werd bekend dat acht nertsenhouderijen in Zuidoost-Brabant waar ook het coronavirus is uitgebroken, snel worden geruimd. Vermoedelijk gaat dat nog deze week gebeuren. Limburg telt twintig nertsenhouderijen die in het noorden van de provincie liggen. Ysselsteyn is tot dusver de enige bedrijfslocatie waar het coronavirus uitbrak.

Brandbrief
De ministeries van Landbouw en Volksgezondheid namen aanvankelijk een afwachtende houding aan omdat het virus waarmee nertsen en mensen elkaar kunnen aansteken niet buiten de nertsenfarms is waargenomen. Dierenartsen schreven daarop een brandbrief naar ministers Carola Schouten en Hugo de Jonge en eisten verder onderzoek. Ook de sector zelf drong aan op meer onderzoek en maakte kenbaar dat ze eventueel tot ruiming wilden overgaan vanwege de volksgezondheid.

Lees ook: Mogelijk corona op nertsenfarm Venray

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen