Overslaan en naar de inhoud gaan

Nergens zoveel lege winkel- en kantoorpanden als in Limburg

Geplaatst opdonderdag 28 november 2019 - 7:07

In geen enkele Nederlandse provincie staan procentueel gezien zoveel winkel- en kantoorpanden leeg als in Limburg.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zette de oppervlakteleegstand bij ander vastgoed dan woningen op een rijtje. Daarbij moet gedacht worden aan winkelpanden en kantoorruimtes, maar ook aan bijvoorbeeld industrie en maatschappelijk vastgoed, zoals scholen en ziekenhuizen.

Meeste leegstand
Limburg is, woningen niet meegerekend, samen met Utrecht de provincie met de meeste leegstand. Op 1 januari 2019 had zo'n vijf procent van al het oppervlak geen gebruiker.

Lege kantoren
Wie nog op zoek is naar kantoorruimte, kan ook het best in de provincies Limburg en Utrecht terecht. Daar staat immers 8 procent van het kantooroppervlak leeg. In de regio Midden-Limburg staat procentueel gezien zelfs nog iets meer kantoren leeg: 9 procent. In de gemeenten Beek en Leudal zijn de problemen het grootst.

Winkel
Ook wat betreft winkelleegstand spant Limburg de kroon, want 9 procent van alle winkels in onze provincie is niet in gebruik. Vooral Zuid-Limburg komt er in het onderzoek bekaaid vanaf, want daar blijkt het zelfs om 10 procent te gaan. De gemeente Kerkrade is met 18 procent zelfs landelijk tweede; alleen in Lopik staan meer winkels leeg.

In het zuiden van de provincie staan volgens het CBS, relatief gezien, ook meer maatschappelijk vastgoed, industrie en niet-woningen met een andere functie leeg dan in het midden en noorden van de provincie.

Langdurig leeg
Het CBS heeft ook gekeken naar ruimtes die op peildatum 1 januari 2019 al een jaar leeg stonden. Dat blijkt vooral om kantoorruimtes te gaan. In Midden-Limburg stond 7 procent van de kantoren minimaal een jaar leeg, meer dan in welke andere regio dan ook. Daarnaast stonden alleen in Oost-Groningen (7 procent) relatief gezien meer winkels langdurig leeg dan in Noord- en Zuid-Limburg, waar het om 6 procent gaat.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen