Overslaan en naar de inhoud gaan

Nergens zoveel lege winkel- en kantoorpanden als in Limburg

Geplaatst opdonderdag 28 november 2019 - 7:07

In geen enkele Nederlandse provincie staan procentueel gezien zoveel winkel- en kantoorpanden leeg als in Limburg.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zette de oppervlakteleegstand bij ander vastgoed dan woningen op een rijtje. Daarbij moet gedacht worden aan winkelpanden en kantoorruimtes, maar ook aan bijvoorbeeld industrie en maatschappelijk vastgoed, zoals scholen en ziekenhuizen.

Meeste leegstand
Limburg is, woningen niet meegerekend, samen met Utrecht de provincie met de meeste leegstand. Op 1 januari 2019 had zo'n vijf procent van al het oppervlak geen gebruiker.

Lege kantoren
Wie nog op zoek is naar kantoorruimte, kan ook het best in de provincies Limburg en Utrecht terecht. Daar staat immers 8 procent van het kantooroppervlak leeg. In de regio Midden-Limburg staat procentueel gezien zelfs nog iets meer kantoren leeg: 9 procent. In de gemeenten Beek en Leudal zijn de problemen het grootst.

Winkel
Ook wat betreft winkelleegstand spant Limburg de kroon, want 9 procent van alle winkels in onze provincie is niet in gebruik. Vooral Zuid-Limburg komt er in het onderzoek bekaaid vanaf, want daar blijkt het zelfs om 10 procent te gaan. De gemeente Kerkrade is met 18 procent zelfs landelijk tweede; alleen in Lopik staan meer winkels leeg.

In het zuiden van de provincie staan volgens het CBS, relatief gezien, ook meer maatschappelijk vastgoed, industrie en niet-woningen met een andere functie leeg dan in het midden en noorden van de provincie.

Langdurig leeg
Het CBS heeft ook gekeken naar ruimtes die op peildatum 1 januari 2019 al een jaar leeg stonden. Dat blijkt vooral om kantoorruimtes te gaan. In Midden-Limburg stond 7 procent van de kantoren minimaal een jaar leeg, meer dan in welke andere regio dan ook. Daarnaast stonden alleen in Oost-Groningen (7 procent) relatief gezien meer winkels langdurig leeg dan in Noord- en Zuid-Limburg, waar het om 6 procent gaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen