Overslaan en naar de inhoud gaan

Nergens werken zo weinig vrouwen als in Vaals

Geplaatst opmaandag 9 maart 2020 - 6:51

Net als tien jaar geleden is Vaals de enige gemeente in Nederland waar minder dan de helft van de vrouwen een baan heeft.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), opgevraagd door Localfocus.

Wel toegenomen
Het percentage werkende vrouwen in Vaals was in 2019 wel toegenomen ten opzichte van 2010: van 44,8 naar 49,5 procent. Een schrale troost is dat de arbeidsparticipatie onder mannen in die gemeente ook laag is.

Kerkrade en Heerlen
Vaals is niet de enige Zuid-Limburgse gemeente waar weinig vrouwen werken, blijkt uit de CBS-cijfers. De nummers twee en drie op de landelijke lijst van gemeente met het kleinste aandeel werkende vrouwen, zijn namelijk Kerkrade en Heerlen. Daar heeft wel iets meer dan de helft van de vrouwen een baan, namelijk respectievelijk 56,3 en 56,6 procent.

Positief
De ontwikkeling in het afgelopen decennium is wel positief: in alle Limburgse gemeenten zijn meer vrouwen aan het werk gegaan. In Eijsden-Margraten is de groei het duidelijkst zichtbaar: daar nam het aantal vrouwen met een baan met meer dan tien procent toe. Horst aan de Maas staat er qua werkende vrouwen het beste voor.

Lees ook: Stijging vrouwelijke ondernemers het laagst in Limburg

Ondernemers
Onlangs bleek uit cijfers van de Kamer van Koophandel dat Limburgse vrouwen minder geneigd zijn om actief te worden als ondernemer. In alle provincies is het aantal vrouwelijke ondernemers de afgelopen vijf jaar toegenomen, maar in Limburg is de stijging met 21 procent ten opzichte van 2015 het laagst. Waarom Limburg daar achterblijft ten opzichte van andere provincies, is niet bekend.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen