Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Nepnieuws-site geen probleem voor Martijn van Helvert

Geplaatst opdinsdag 10 april 2018 - 19:54

Terwijl politiek Den Haag zich zorgen maakt over nepnieuws die via social media wordt verspreid, deelt het Sittardse CDA-Kamerlid Martijn van Helvert vrolijk een bericht van een notoire nepnieuws-site.

Eind maart twitterde Van Helvert het bericht, dat hem op tientallen verontwaardigde reacties kwam te staan.

Rabiaat nepnieuws
Blog Jalta realiseerde zich dat Van Helvert het tweetje de wereld instuurde met een bericht van de dubieuze 'nieuwssite' Fenixx. Die extreem-rechtse website staat vol met rabiate berichten als 'Illegale criminelen beschermd door linkse elites', maar ook overduidelijk nepnieuws als 'De Rabobank is een omvolkingsbank en wil het blanke ras uitroeien.'

Bombardement
Van Helvert deelde een bericht van die site over een Turks bombardement in Syrië waarbij christelijke oudheden geraakt zouden zijn. Bij dat linkje schreef Van Helvert het volgende: "Rond 1900 was nog 25 procent van de bevolking van Turkije christelijk, tegenwoordig is dat minder dan 1 procent. Maar net als ISIS wist Turkije ook de laatste herinneringen uit."

Geschiedenisles
Daarbij gaat de Limburgse CDA'er, die nota bene zelf tot 2008 geschiedenisleraar was, er gemakshalve aan voorbij dat in 1900 een groot deel van de Balkan nog deel uitmaakte van het toenmalige Ottomaanse Rijk. In die gebieden woonden miljoenen christenen. Turkije verloor die gebieden in de eerste twee decennia van de twintigste eeuw.

Verschillende bronnen
Tegen 1Limburg vertelt Van Helvert dat hij zich realiseert dat de website die hij aanhaalt inderdaad dubieus is, maar dat het bericht wèl klopt. "Ik probeer zo breed mogelijk mijn bronnen te kiezen. De ene keer is dat De Volkskrant, een andere keer De Telegraaf, een andere keer L1 en nu deze rechtse blog", aldus de CDA-politicus.

Religieus erfgoed
Van Helvert wilde met zijn bericht nog een keer de aandacht vestigen op het 'al dan niet bewust' bombarderen van religieus erfgoed. In dat licht moet ook zijn zin over het aantal christenen in Turkije gezien worden: "Als je ziet hoe Turkije destijds de christelijke Armeniërs heeft behandeld, dan kun je toch niet ontkennen dat het niet goed is gegaan met het christendom in Turkije."

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen