Overslaan en naar de inhoud gaan

Nepnieuws-site geen probleem voor Martijn van Helvert

Geplaatst opdinsdag 10 april 2018 - 19:54

Terwijl politiek Den Haag zich zorgen maakt over nepnieuws die via social media wordt verspreid, deelt het Sittardse CDA-Kamerlid Martijn van Helvert vrolijk een bericht van een notoire nepnieuws-site.

Eind maart twitterde Van Helvert het bericht, dat hem op tientallen verontwaardigde reacties kwam te staan.

Rabiaat nepnieuws
Blog Jalta realiseerde zich dat Van Helvert het tweetje de wereld instuurde met een bericht van de dubieuze 'nieuwssite' Fenixx. Die extreem-rechtse website staat vol met rabiate berichten als 'Illegale criminelen beschermd door linkse elites', maar ook overduidelijk nepnieuws als 'De Rabobank is een omvolkingsbank en wil het blanke ras uitroeien.'

Bombardement
Van Helvert deelde een bericht van die site over een Turks bombardement in Syrië waarbij christelijke oudheden geraakt zouden zijn. Bij dat linkje schreef Van Helvert het volgende: "Rond 1900 was nog 25 procent van de bevolking van Turkije christelijk, tegenwoordig is dat minder dan 1 procent. Maar net als ISIS wist Turkije ook de laatste herinneringen uit."

Geschiedenisles
Daarbij gaat de Limburgse CDA'er, die nota bene zelf tot 2008 geschiedenisleraar was, er gemakshalve aan voorbij dat in 1900 een groot deel van de Balkan nog deel uitmaakte van het toenmalige Ottomaanse Rijk. In die gebieden woonden miljoenen christenen. Turkije verloor die gebieden in de eerste twee decennia van de twintigste eeuw.

Verschillende bronnen
Tegen 1Limburg vertelt Van Helvert dat hij zich realiseert dat de website die hij aanhaalt inderdaad dubieus is, maar dat het bericht wèl klopt. "Ik probeer zo breed mogelijk mijn bronnen te kiezen. De ene keer is dat De Volkskrant, een andere keer De Telegraaf, een andere keer L1 en nu deze rechtse blog", aldus de CDA-politicus.

Religieus erfgoed
Van Helvert wilde met zijn bericht nog een keer de aandacht vestigen op het 'al dan niet bewust' bombarderen van religieus erfgoed. In dat licht moet ook zijn zin over het aantal christenen in Turkije gezien worden: "Als je ziet hoe Turkije destijds de christelijke Armeniërs heeft behandeld, dan kun je toch niet ontkennen dat het niet goed is gegaan met het christendom in Turkije."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen