Overslaan en naar de inhoud gaan

Nepagenten lichten buitenlandse studenten in Maastricht op

Geplaatst opdinsdag 21 september 2021 - 11:11

In Maastricht zijn nepagenten actief, die het met een babbeltruc lukt om buitenlandse studenten tot duizenden euro's af te troggelen.

Dat bevestigt de politie dinsdag, nadat drie studenten zich maandagavond afzonderlijk van elkaar hebben gemeld bij het politiebureau aan de Prins Bisschopsingel.

Internationale studenten
"Het lijkt erop dat de oplichters specifiek op zoek zijn naar internationale studenten", licht een woordvoerder van de politie toe. "Het komt in heel Nederland voor, maar nu dus ook in Maastricht."

Politieonderzoek
De bedriegers bellen hun slachtoffers op en vragen om, in verband met een aanhouding, mee te werken aan een politieonderzoek. Vervolgens krijgen de studenten te horen dat hun burgerservicenummer gebruikt is, waarna ze van de nepagenten software moeten downloaden. Zogezegd om hun persoonsgegevens te kunnen beveiligen. Een 'agent in burger' verschijnt aan de voordeur om eventueel te helpen bij de installatie van de software en om de bankpas van de student 'te controleren'.

Op deze slinkse manier zijn sommige studenten voor wel duizenden euro's opgelicht, meldt de politie. Die vraagt overigens nooit naar bankgegevens en vraagt ook nooit om software te downloaden.

Direct 112 bellen
De politie heeft nu drie studenten aan de balie gehad, maar kan zich voorstellen dat er meer slachtoffers zijn. Die worden verzocht om contact op te nemen met de politie. Verder geeft de politie aan om bij een dergelijke babbeltruc meteen de telefoonverbinding te verbreken, of de voordeur dicht te gooien en direct 112 te bellen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen