Overslaan en naar de inhoud gaan

Nep-opa probeert kinderen uit scholen te lokken

Geplaatst opdinsdag 4 februari 2020 - 11:27

Een man die zich voordoet als 'Opa Koos' heeft in Noord-Limburg verschillende scholen gebeld met de vraag of ze kinderen naar buiten willen sturen.

Het gaat zover bekend alleen om basisscholen die vallen onder de scholenkoepel Kerobei.

Volgens Kerobei zijn er zo'n zes á zeven scholen in de gemeente Venlo en Peel en Maas benaderd door de man. Bij de politie is bekend dat in ieder geval twee scholen in Beesel en Blerick maandag zijn opgebeld door de anonieme beller.

Speurtocht
'Opa Koos' vraagt volgens de politiewoordvoerder aan de medewerker van de school die de telefoon oppakt, om een kind naar buiten te sturen. Hij noemt daarbij ook een voor- en achternaam van het betreffende kind. De politie is bezig met het opsporen van de anonieme beller en kijkt of de man strafrechtelijk te vervolgen is. "Op veel scholen is anoniem gebeld, op één school niet", zegt bestuursvoorzitter Hans Soentjens van scholenkoepel Kerobei. "Dat nummer hebben wij doorgegeven aan de politie."

Protocol
De politie is blij dat de scholen allemaal het protocol gevolgd hebben om niet zomaar kinderen mee te geven aan andere mensen zoals opa's en oma's. "Het afhalen door iemand anders moet altijd op verzoek van ouders gebeuren", zegt Soentjens van de scholenkoepel. "Vervolgens wordt dat aan de leerkracht of directeur kenbaar gemaakt. Als dat niet is - en er komt een melding zoals deze - dan wordt dat eerst gecheckt bij ouders of dat wel het geval is."

De scholenkoepel laat weten dat dit nogmaals bij iedereen onder de aandacht is gebracht. Ook zijn de ouders op de hoogte gesteld. De politie heeft toegezegd extra te surveilleren bij een aantal scholen.

De Titus Brandsmaschool in Blerick
De Titus Brandsmaschool in Blerick, een van de scholen die de man belde
Foto: Google Streetview
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen