Overslaan en naar de inhoud gaan

Nep-inzamelaars actief voor Voedselbank

Geplaatst opwoensdag 13 november 2019 - 5:58

Op verschillende plaatsen in Zuid-Limburg worden bij supermarkten spullen ingezameld onder de vlag van de Voedselbank, maar die spullen komen daar niet terecht. Dat zegt Harrie Verweij van de Voedselbank Limburg-Zuid.

Hij krijgt van verschillende kanten signalen over inzamelingen bij supermarkten. Dat zou onder andere zijn gebeurd op de Heerlerbaan in Heerlen, bij een supermarkt in Hoensbroek en afgelopen weekend nog bij een supermarkt in Stein.

Geen Voedselbank
"Wij hebben onze grote inzameling voor de kerst pas op 7 december dit jaar", zegt Verweij. Daar is de Voedselbank druk mee. "De Voedselbank is geen beschermde naam, dus we kunnen weinig doen tegen de 'illegale inzamelingen'. Maar als de kerstdrukte achter de rug is, moet ik misschien met de directies van supermarkten gaan praten om onze acties door te geven," aldus mede-oprichter Verweij.

Mensen aanklampen
Peter Drent ging afgelopen vrijdag met zijn vader winkelen bij een supermarkt in Stein. Daar werden ze aangesproken door twee mannen die mensen vroegen om extra spullen te kopen die ze dan konden doneren aan de Voedselbank in Urmond. Drent vond de actie verdacht, omdat er helemaal geen Voedselbank-filiaal is in Urmond. Harrie Verweij van de Voedselbank Limburg-Zuid bevestigt dat. "Er is nu al enkele jaren geen uitgiftepunt van ons meer in Urmond."

Valse vlag
Drent belde zaterdag met de manager van de supermarkt in Stein om navraag te doen naar de actie van de nep-inzamelaars. Volgens de managers waren de mannen die dag opnieuw aanwezig, maar nu ook met een bord waarop L1 stond. De omroep heeft jarenlang voor de kerst een grote inzamelingsactie gecoördineerd, maar doet dat dit jaar niet. Hoofdredacteur Leo Hauben: "Wij steunen de grote inzamelingsactie van de Voedselbank op 7 december, maar houden zelf geen inzameling dit jaar."

Veel ingezameld
De nep-inzamelaars kregen zaterdag in elk geval veel spullen van mensen die boodschappen deden bij de supermarkt in Stein. "Volgens de manager was de zogenaamde baas van de 'Voedselbank in Urmond' onderweg met extra dozen omdat ze al veel hadden ingezameld", zegt Drent. Hij maakt erg zich boos over de nep-acties. "Op deze manier komen al die spullen niet terecht bij de mensen die het echt hard nodig hebben."

Waarschuwing
De manager van de supermarkt in Stein was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar. "Hij heeft mij gezegd dat hij een waarschuwing over dit soort nep-acties zou rondsturen onder alle supermarkten in de regio", aldus Drent, die inmiddels ook de politie op de hoogte heeft gebracht.

Logo
Ook de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken vindt het erg dat er misbruik wordt gemaakt van de naam van de voedselbank, maar er kan niet veel aan worden gedaan. "Het is een vrije naam, die iedereen mag gebruiken. De rechter vindt hem te generiek." Wel heeft de voedselbank een logo dat niet door anderen mag worden gebruikt. "Het is een hartje met een vork erdoorheen. Dat logo is juridisch vastgelegd", laat de vereniging weten aan de NOS.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen