Overslaan en naar de inhoud gaan

Nep-inzamelaars actief voor Voedselbank

Geplaatst opwoensdag 13 november 2019 - 5:58

Op verschillende plaatsen in Zuid-Limburg worden bij supermarkten spullen ingezameld onder de vlag van de Voedselbank, maar die spullen komen daar niet terecht. Dat zegt Harrie Verweij van de Voedselbank Limburg-Zuid.

Hij krijgt van verschillende kanten signalen over inzamelingen bij supermarkten. Dat zou onder andere zijn gebeurd op de Heerlerbaan in Heerlen, bij een supermarkt in Hoensbroek en afgelopen weekend nog bij een supermarkt in Stein.

Geen Voedselbank
"Wij hebben onze grote inzameling voor de kerst pas op 7 december dit jaar", zegt Verweij. Daar is de Voedselbank druk mee. "De Voedselbank is geen beschermde naam, dus we kunnen weinig doen tegen de 'illegale inzamelingen'. Maar als de kerstdrukte achter de rug is, moet ik misschien met de directies van supermarkten gaan praten om onze acties door te geven," aldus mede-oprichter Verweij.

Mensen aanklampen
Peter Drent ging afgelopen vrijdag met zijn vader winkelen bij een supermarkt in Stein. Daar werden ze aangesproken door twee mannen die mensen vroegen om extra spullen te kopen die ze dan konden doneren aan de Voedselbank in Urmond. Drent vond de actie verdacht, omdat er helemaal geen Voedselbank-filiaal is in Urmond. Harrie Verweij van de Voedselbank Limburg-Zuid bevestigt dat. "Er is nu al enkele jaren geen uitgiftepunt van ons meer in Urmond."

Valse vlag
Drent belde zaterdag met de manager van de supermarkt in Stein om navraag te doen naar de actie van de nep-inzamelaars. Volgens de managers waren de mannen die dag opnieuw aanwezig, maar nu ook met een bord waarop L1 stond. De omroep heeft jarenlang voor de kerst een grote inzamelingsactie gecoördineerd, maar doet dat dit jaar niet. Hoofdredacteur Leo Hauben: "Wij steunen de grote inzamelingsactie van de Voedselbank op 7 december, maar houden zelf geen inzameling dit jaar."

Veel ingezameld
De nep-inzamelaars kregen zaterdag in elk geval veel spullen van mensen die boodschappen deden bij de supermarkt in Stein. "Volgens de manager was de zogenaamde baas van de 'Voedselbank in Urmond' onderweg met extra dozen omdat ze al veel hadden ingezameld", zegt Drent. Hij maakt erg zich boos over de nep-acties. "Op deze manier komen al die spullen niet terecht bij de mensen die het echt hard nodig hebben."

Waarschuwing
De manager van de supermarkt in Stein was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar. "Hij heeft mij gezegd dat hij een waarschuwing over dit soort nep-acties zou rondsturen onder alle supermarkten in de regio", aldus Drent, die inmiddels ook de politie op de hoogte heeft gebracht.

Logo
Ook de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken vindt het erg dat er misbruik wordt gemaakt van de naam van de voedselbank, maar er kan niet veel aan worden gedaan. "Het is een vrije naam, die iedereen mag gebruiken. De rechter vindt hem te generiek." Wel heeft de voedselbank een logo dat niet door anderen mag worden gebruikt. "Het is een hartje met een vork erdoorheen. Dat logo is juridisch vastgelegd", laat de vereniging weten aan de NOS.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen