Overslaan en naar de inhoud gaan

Nep-inzamelaars actief voor Voedselbank

Geplaatst opwoensdag 13 november 2019 - 5:58

Op verschillende plaatsen in Zuid-Limburg worden bij supermarkten spullen ingezameld onder de vlag van de Voedselbank, maar die spullen komen daar niet terecht. Dat zegt Harrie Verweij van de Voedselbank Limburg-Zuid.

Hij krijgt van verschillende kanten signalen over inzamelingen bij supermarkten. Dat zou onder andere zijn gebeurd op de Heerlerbaan in Heerlen, bij een supermarkt in Hoensbroek en afgelopen weekend nog bij een supermarkt in Stein.

Geen Voedselbank
"Wij hebben onze grote inzameling voor de kerst pas op 7 december dit jaar", zegt Verweij. Daar is de Voedselbank druk mee. "De Voedselbank is geen beschermde naam, dus we kunnen weinig doen tegen de 'illegale inzamelingen'. Maar als de kerstdrukte achter de rug is, moet ik misschien met de directies van supermarkten gaan praten om onze acties door te geven," aldus mede-oprichter Verweij.

Mensen aanklampen
Peter Drent ging afgelopen vrijdag met zijn vader winkelen bij een supermarkt in Stein. Daar werden ze aangesproken door twee mannen die mensen vroegen om extra spullen te kopen die ze dan konden doneren aan de Voedselbank in Urmond. Drent vond de actie verdacht, omdat er helemaal geen Voedselbank-filiaal is in Urmond. Harrie Verweij van de Voedselbank Limburg-Zuid bevestigt dat. "Er is nu al enkele jaren geen uitgiftepunt van ons meer in Urmond."

Valse vlag
Drent belde zaterdag met de manager van de supermarkt in Stein om navraag te doen naar de actie van de nep-inzamelaars. Volgens de managers waren de mannen die dag opnieuw aanwezig, maar nu ook met een bord waarop L1 stond. De omroep heeft jarenlang voor de kerst een grote inzamelingsactie gecoördineerd, maar doet dat dit jaar niet. Hoofdredacteur Leo Hauben: "Wij steunen de grote inzamelingsactie van de Voedselbank op 7 december, maar houden zelf geen inzameling dit jaar."

Veel ingezameld
De nep-inzamelaars kregen zaterdag in elk geval veel spullen van mensen die boodschappen deden bij de supermarkt in Stein. "Volgens de manager was de zogenaamde baas van de 'Voedselbank in Urmond' onderweg met extra dozen omdat ze al veel hadden ingezameld", zegt Drent. Hij maakt erg zich boos over de nep-acties. "Op deze manier komen al die spullen niet terecht bij de mensen die het echt hard nodig hebben."

Waarschuwing
De manager van de supermarkt in Stein was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar. "Hij heeft mij gezegd dat hij een waarschuwing over dit soort nep-acties zou rondsturen onder alle supermarkten in de regio", aldus Drent, die inmiddels ook de politie op de hoogte heeft gebracht.

Logo
Ook de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken vindt het erg dat er misbruik wordt gemaakt van de naam van de voedselbank, maar er kan niet veel aan worden gedaan. "Het is een vrije naam, die iedereen mag gebruiken. De rechter vindt hem te generiek." Wel heeft de voedselbank een logo dat niet door anderen mag worden gebruikt. "Het is een hartje met een vork erdoorheen. Dat logo is juridisch vastgelegd", laat de vereniging weten aan de NOS.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen