Overslaan en naar de inhoud gaan

Neonazi verontwaardigd: 'Neergezet als nieuwe Adolf Hitler'

Geplaatst opdonderdag 6 augustus 2020 - 12:49

De Heerlense neonazi Fadi J. (36) hoeft een eventuele celstraf niet in Duitsland uit te zitten. Als hij in dat land wordt veroordeeld voor rechts-extremistische propaganda, wordt hij naar een Nederlandse cel gebracht.

Fadi kreeg donderdagmiddag een terugkeergarantie, tot zijn grote opluchting. Er was echter ook verontwaardiging over de manier waarop zijn rol wordt geschetst.

Lees ook: Heerlense neonazi wil Duitse straf in Nederland uitzitten

Doden van Joden
De geboren Duitser, die inmiddels 23 jaar in Nederland woont, stond donderdag voor de rechter in Amsterdam. Die moest bepalen of Fadi wordt overgeleverd aan Duitsland.

Justitie in dat land wil de dertiger immers vervolgen voor zijn vermeende rol in de Goyim Partij. Fadi wordt gezien als één van de leiders van deze partij, die oproept tot het doden van Joden en het ontkennen van de Holocaust.

Nieuwe Hitler
Hij zou de beheerder zijn van de website en social media-kanalen van de Goyim Partij. Tot dusver heeft Fadi voornamelijk gezwegen op momenten dat hij verhoord werd. Donderdag zei hij wel dat hij zich zorgen maakte over de dreigende overlevering aan Duitsland. "Ik ben bang dat ik daar geen eerlijk proces krijg. In de media ben ik al neergezet als de nieuwe Adolf Hitler."

Lees ook: Heerlense neonazi wereldnieuws: 'Wil niet naar Duitsland'

Duistere geschiedenis
Zijn advocaat, Vasco Chorus, vroeg donderdag dan ook om de overlevering aan Duitsland tegen te houden. "De zaken waar hij van wordt verdacht, zouden gepleegd zijn in Nederland. Waarom wordt hij dan niet vervolgd in Nederland? Je kunt je afvragen of het eerlijk is om een Nederlandse burger in Duitsland te laten vervolgen", zei Chorus donderdag tegen de Amsterdamse rechter.

Volgens de raadsman liggen de straffen voor neonazi's in Duitsland stukken hoger dan in Nederland. "Een verschil dat natuurlijk alles te maken heeft met de geschiedenis."

Geen geld
Chorus vroeg ook om het voorarrest van zijn cliënt te schorsen, zodat Fadi het overleveringsproces in vrijheid kan afwachten. Dat verzoek werd afgewezen door de rechter. "Vanwege het internationale karakter van de zaak zien wij vluchtgevaar." Fadi sputterde nog tegen. "Ik heb geen geld, ik kan niet eens vluchten." Dat mocht niet baten.

Over twee weken doet de rechter uitspraak in de overleveringsprocedure en weet de Heerlenaar dus of hij naar Duitsland wordt gebracht.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen