Overslaan en naar de inhoud gaan

Neonazi verontwaardigd: 'Neergezet als nieuwe Adolf Hitler'

Geplaatst opdonderdag 6 augustus 2020 - 12:49

De Heerlense neonazi Fadi J. (36) hoeft een eventuele celstraf niet in Duitsland uit te zitten. Als hij in dat land wordt veroordeeld voor rechts-extremistische propaganda, wordt hij naar een Nederlandse cel gebracht.

Fadi kreeg donderdagmiddag een terugkeergarantie, tot zijn grote opluchting. Er was echter ook verontwaardiging over de manier waarop zijn rol wordt geschetst.

Lees ook: Heerlense neonazi wil Duitse straf in Nederland uitzitten

Doden van Joden
De geboren Duitser, die inmiddels 23 jaar in Nederland woont, stond donderdag voor de rechter in Amsterdam. Die moest bepalen of Fadi wordt overgeleverd aan Duitsland.

Justitie in dat land wil de dertiger immers vervolgen voor zijn vermeende rol in de Goyim Partij. Fadi wordt gezien als één van de leiders van deze partij, die oproept tot het doden van Joden en het ontkennen van de Holocaust.

Nieuwe Hitler
Hij zou de beheerder zijn van de website en social media-kanalen van de Goyim Partij. Tot dusver heeft Fadi voornamelijk gezwegen op momenten dat hij verhoord werd. Donderdag zei hij wel dat hij zich zorgen maakte over de dreigende overlevering aan Duitsland. "Ik ben bang dat ik daar geen eerlijk proces krijg. In de media ben ik al neergezet als de nieuwe Adolf Hitler."

Lees ook: Heerlense neonazi wereldnieuws: 'Wil niet naar Duitsland'

Duistere geschiedenis
Zijn advocaat, Vasco Chorus, vroeg donderdag dan ook om de overlevering aan Duitsland tegen te houden. "De zaken waar hij van wordt verdacht, zouden gepleegd zijn in Nederland. Waarom wordt hij dan niet vervolgd in Nederland? Je kunt je afvragen of het eerlijk is om een Nederlandse burger in Duitsland te laten vervolgen", zei Chorus donderdag tegen de Amsterdamse rechter.

Volgens de raadsman liggen de straffen voor neonazi's in Duitsland stukken hoger dan in Nederland. "Een verschil dat natuurlijk alles te maken heeft met de geschiedenis."

Geen geld
Chorus vroeg ook om het voorarrest van zijn cliënt te schorsen, zodat Fadi het overleveringsproces in vrijheid kan afwachten. Dat verzoek werd afgewezen door de rechter. "Vanwege het internationale karakter van de zaak zien wij vluchtgevaar." Fadi sputterde nog tegen. "Ik heb geen geld, ik kan niet eens vluchten." Dat mocht niet baten.

Over twee weken doet de rechter uitspraak in de overleveringsprocedure en weet de Heerlenaar dus of hij naar Duitsland wordt gebracht.

Deel dit bericht via
Overzicht
Het verhaal van een Limburgse wereldster: André Rieu
Uitgelicht
Het verhaal van een Limburgse wereldster: André Rieu

Violist en orkestleider André Rieu vertelt in een openhartig interview over zijn moeilijke jeugd, zijn carrière van violist naar orkestleder en entertainer van wereldformaat.

Rieu stelde samen met zijn vrouw Marjorie voor L1 TV exclusief een programma samen met hoogtepunten van alle concerten op het Vrijthof in Maastricht.

Zaterdag en zondag op L1 TV
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Kom helemaal in de stemming voor de LVK-Finale

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen