Overslaan en naar de inhoud gaan

Neonazi verontwaardigd: 'Neergezet als nieuwe Adolf Hitler'

Geplaatst opdonderdag 6 augustus 2020 - 12:49

De Heerlense neonazi Fadi J. (36) hoeft een eventuele celstraf niet in Duitsland uit te zitten. Als hij in dat land wordt veroordeeld voor rechts-extremistische propaganda, wordt hij naar een Nederlandse cel gebracht.

Fadi kreeg donderdagmiddag een terugkeergarantie, tot zijn grote opluchting. Er was echter ook verontwaardiging over de manier waarop zijn rol wordt geschetst.

Lees ook: Heerlense neonazi wil Duitse straf in Nederland uitzitten

Doden van Joden
De geboren Duitser, die inmiddels 23 jaar in Nederland woont, stond donderdag voor de rechter in Amsterdam. Die moest bepalen of Fadi wordt overgeleverd aan Duitsland.

Justitie in dat land wil de dertiger immers vervolgen voor zijn vermeende rol in de Goyim Partij. Fadi wordt gezien als één van de leiders van deze partij, die oproept tot het doden van Joden en het ontkennen van de Holocaust.

Nieuwe Hitler
Hij zou de beheerder zijn van de website en social media-kanalen van de Goyim Partij. Tot dusver heeft Fadi voornamelijk gezwegen op momenten dat hij verhoord werd. Donderdag zei hij wel dat hij zich zorgen maakte over de dreigende overlevering aan Duitsland. "Ik ben bang dat ik daar geen eerlijk proces krijg. In de media ben ik al neergezet als de nieuwe Adolf Hitler."

Lees ook: Heerlense neonazi wereldnieuws: 'Wil niet naar Duitsland'

Duistere geschiedenis
Zijn advocaat, Vasco Chorus, vroeg donderdag dan ook om de overlevering aan Duitsland tegen te houden. "De zaken waar hij van wordt verdacht, zouden gepleegd zijn in Nederland. Waarom wordt hij dan niet vervolgd in Nederland? Je kunt je afvragen of het eerlijk is om een Nederlandse burger in Duitsland te laten vervolgen", zei Chorus donderdag tegen de Amsterdamse rechter.

Volgens de raadsman liggen de straffen voor neonazi's in Duitsland stukken hoger dan in Nederland. "Een verschil dat natuurlijk alles te maken heeft met de geschiedenis."

Geen geld
Chorus vroeg ook om het voorarrest van zijn cliënt te schorsen, zodat Fadi het overleveringsproces in vrijheid kan afwachten. Dat verzoek werd afgewezen door de rechter. "Vanwege het internationale karakter van de zaak zien wij vluchtgevaar." Fadi sputterde nog tegen. "Ik heb geen geld, ik kan niet eens vluchten." Dat mocht niet baten.

Over twee weken doet de rechter uitspraak in de overleveringsprocedure en weet de Heerlenaar dus of hij naar Duitsland wordt gebracht.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen