Overslaan en naar de inhoud gaan

Negen jaar celstraf geëist tegen oppasvader baby Fabian

Geplaatst opmaandag 18 januari 2021 - 14:45

Robin van O. (36) moet negen jaar de cel in, als het aan justitie ligt. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van zijn vijf maanden oude oppaskind Fabian.

De baby kwam op 11 oktober 2017 om het leven in de woning van Robin en zijn vrouw Cynthia van den H. (33) in Brunssum.

Lees ook: Oppasouders: 'Baby Fabian kwam door ongeluk om het leven'

Geen ongeluk
Maandag, op de eerste dag van het proces, liet de aanklaagster weten genoeg bewijs te zien voor doodslag door Robin. Fabian zou dusdanig hard door elkaar zijn geschud en tegen zijn hoofd zijn geslagen dat hij daaraan overleed. Volgens deskundigen past het letsel van de baby niet bij een ongeluk. Robin en Cynthia claimen dat er wel sprake was van een ongeluk.

Bikkelharde conclusies
Hun zoon zou het campingbedje waarin Fabian sliep omver hebben getrokken. Door die klap zou de oppasbaby het uiteindelijk fatale letsel hebben opgelopen. De ouders van Fabian geloven daar niets van. "De houding van deze verdachten is verwerpelijk", zei slachtofferadvocate Floor Oehlen maandag. "De conclusies van deskundigen zijn bikkelhard. Mijn cliënten willen de waarheid horen."

Oehlen vroeg voor beide ouders een vergoeding van 30.000 euro schokschade. "Moeder heeft gezien hoe haar zoon op een brancard naar buiten werd gebracht. Vader was voor zijn werk in Den Haag, is met loeiende sirenes naar het ziekenhuis gebracht, maar kwam te laat. Fabian was overleden."

Lees ook: Waarom werd baby Fabian niet ouder dan vijf maanden?

Zoon mishandeld
Volgens justitie is er te weinig bewijs om Cynthia te vervolgen voor de doodslag. Haar man zou het fatale geweld hebben toegepast. Als het aan justitie ligt, krijgt Cynthia wel een taakstraf van 60 uur voor het mishandelen van haar eigen zoon in september 2020. Ze zou het jongetje meermaals hebben geslagen en geschopt. Daarnaast zou ze hem aan zijn oren hebben getrokken.

Geslagen en geschopt
De vrouw gaf die mishandeling maandag gedeeltelijk toe. Naar eigen zeggen sloeg ze hem drie keer in het gezicht en schopte ze hem drie keer; zijn oren zou ze niet hebben aangeraakt. "Ik heb er zo'n spijt van." Advocaten Bart Tip (Cynthia) en Roy Palmen (Robin) komen dinsdag aan het woord. Zij mogen dan reageren op de eis van justitie. Op 22 februari doet de rechter uitspraak.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen